Studentii nostri au fost cei mai apreciati la festivalul de canto de la L'Aquila.
In cadrul programului european „The Roads of Romanticism” (Trasee ale romantismului) s-a incheiat in aceasta saptamana, la L’Aquila, in Italia, un master class sustinut de cunoscutul tenor Giuseppe Sabbatini, la care au fost invitati 20 de tineri muzicieni de la universitati de prestigiu din Europa.
Participantii romani, Ciprian Droma (bas) si Lacramioara Platon (mezzosoprana), stundenti in anul al III-lea si, respectiv, al IV-lea la Academia de Muzica din Bucuresti, au impresionat auditoriul si au avut parte de aplauze calduroase la concertul sustinut sambata seara la Conservatorul din L’Aquila, oras situat la 130 de km de Roma.
Droma a interpretat in cladirea medievala, intr-o aula cu un Iisus rastignit pe perete, „Dolente immagine di Fille mia”, de V. Bellini, si „Nebbie”, de O. Respighi, iar Lacramioara a cantat „Malinconia, Ninfa gentile”, de V. Bellini, si „Terra e mare”, de G. Puccini. „Droma a fost de departe cel mai bun dintre toti participantii la cele cinci zile de master class.
Are un mare viitor in fata daca isi va cultiva talentul”, a declarat, entuziasmat, tenorul Sabbatini. „Un bas fantastic, profund liric, de mare expresivitate, cea mai buna tanara voce pe care am auzit-o in ultima vreme”, a completat Marek Bykowski, directorul Academiei din Varsovia.
Drumurile romantismului
Programul „Trasee ale romantismului” a fost initiat la sfarsitul anului trecut de Academia de Muzica F. Chopin din Varsovia, la care s-au alaturat Conservatoarele din Strasbourg si L’Aquila, precum si Academia Nationala de Muzica din Bucuresti. Initiat de Academia de muzica „Fr. Chopin” din Varsovia, festivalul a cuprins pana acum mai multe etape, dedicate tinerilor orchestranti si pianistilor (in Polonia), cantaretilor de lied (in Franta) sau compozitorilor (la Bucuresti).
Bugetul programului „Trasee ale romantismului” este de 250.000 de euro, fiind asigurat de Comisia Europeana, printr-un grant castigat de cele patru universitati participante, care contribuie, la randul lor, cu o valoare cumulata de 50% din total.
„Scoala noastra are mare traditie, exista un fond nativ foarte bun. Angela Gheorghiu este primadona romanca absoluta, cu care ne mandrim peste tot in lume”, considera Dan Buciu, rectorul Academiei din Bucuresti.
„De-a lungul a aproape un an, studentii romani au dominat evenimentele festivalului, indiferent de profilul acestora - orchestra, canto, pian, compozitie, violoncel, dovedind superioritatea scolii noastre interpretative care, dincolo de reformele europene care ne-au fost impuse, ramane totusi una dintre cele mai bune din lume”, precizeaza muzicologul Mihai Cosma.
INTERPRETARE
Cursuri cu Marin Cazacu
La Sinaia se vor desfasura timp de 8 zile, in august, cu sprijinul Centrului European de Cultura, al Casei memoriale „George Enescu” si al Muzeului National Peles, cursuri de interpretare muzicala pentru tineri violoncelisti, sustinute de maestrul Marin Cazacu. Luna trecuta s-a incheiat la Bucuresti primul Concurs European pentru Tineri Compozitori, intitulat „De la romantici la contemporani”. Cele doua evenimente organizate de Romania in cadrul programului „Trasee ale Romantismului” au un buget cumulat de 50.000 de euro.