Românii riscă să înghețe la iarnă. Specialiștii se tem de o criză a gazelor naturale

Românii riscă să înghețe la iarnă. Specialiștii se tem de o criză a gazelor naturale

România s-ar putea confrunta cu o criză a gazelor naturale, care ne va afecta direct chiar în plină iarnă. Conform unei analize a experților în energie, va fi afectată aproape 40% din populație.

Specialiștii atrag atenția că în sezonul rece care urmează, nu doar prețul gazelor va reprezenta o problemă pentru consumatorii români. Pe lângă aceasta, ne vom confrunta și cu o criză a acestei resurse.

Conform estimărilor experților, situația va deveni dificilă în cazul în care temperaturile vor scădea foarte mult pentru mai bine de două săptămâni. În aceste condiții există riscul ca patru din zece consumatori din ţară – inclusiv agenți economici, şcoli, grădiniţe sau spitale - să rămână fără gaze.

Avertismentul a fost făcut de o asociație a experților în energie, Asociaţia Energia Inteligentă, care au publicat o analiză pe această temă. Materialul la care facem referire arată cât de dificilă este situația României și cât de mare este dependența de gazele achiziționate din import.

Ne puteți urmări și pe Google News

România a încheiat contracte de aprovizionare sub necesar

În momentul de faţă, conform experților, în România funcționează șapte puncte prin care se poate face aprovizionarea cu gaze naturale achiziționate de la furnizorii din străinătate. Aceste şapte puncte au o capacitate maximă de 40 de milioane de metri cubi pe zi. Potrivit Asociaţiei Energia Inteligentă, până în prezent, România a încheiat contracte doar pentru pentru 6 milioane de metri cubi care să fie furnizați zilnic. Cantitatea este insuficientă în condițiile în care într-o singură zi de iarnă, când temperaturile sunt ridicate, consumatorii români au nevoie de o canitate de aproximativ 10 miloane de metri cubi pe zi.

În cazul în care iarna este geroasă, iar temperaturile scad foarte dramatic pentru o perioadă mai lungă de timp, consumul de gaze naturale crește. Într-o astfel de perioadă se ajunge la un consum de 38 de milioane de metri cubi pe zi.

Conform analizei, plecăm din start cu un deficit de 4 milioane de metri cubi în cel mai bun scenariu. Dacă în această iarnă, însă, ne vom confrunta cu o vreme geroasă, iar nevoia de gaze va crește, în cel mai rău scenariu, deficitul de gaze naturale este de 32 milioane de metri cubi pe zi.

De aici și concluzia celor din Asociația Energia Inteligentă conform căreia este posibil ca 40% din consumatori să rămână fără gaze în plină iarnă.