Românii rămân fideli cartelelor preplătite

Circa 67% dintre utilizatorii de telefonie mobilă din România folosesc cartele preplătite. Anul trecut, aceştia au consumat mai mult credit, deoarece durata medie a unui apel de pe mobil a fost de 1,44 minute, comparativ cu 1,33 minute, cât a fost în 2006.

Din cei 23 de milioane de utilizatori ai serviciilor de telefonie mobilă din România, 15,4 milioane folosesc cartele preplătite, iar restul de 7,5 milioane utilizează abonamente lunare.

Durata medie a unui apel în reţelele de telefonie mobilă a fost, în 2007, de 1 minut şi 44 de secunde, comparativ cu 1,33 minute, cât a fost în 2006, conform Autorităţii Na- ţionale de Reglementare în Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei (ANRCTI).

Rata de penetrare a serviciilor de telefonie mobilă a ajuns la 106,2% din populaţie la sfârşitul anului trecut, când se înregistrau 22,9 milioane de utilizatori (cartele SIM active). Asta, în condiţiile în care anul trecut populaţia României se ridica la aproximativ 21,5 milioane de persoane.

„Au înroşit“ tastaturile

Românii au trimis anul trecut şi multe mesaje scrise, cam 137 pe cap de utilizator. Astfel, numărul total de SMS-uri trimise în 2007 s-a ridicat la 3,155 miliarde, în urcare cu 40% faţă de 2006, în timp ce traficul de mesaje MMS (mesaje multimedia - includ imagini, conţinut audio sau video - n.r.) a crescut de la 25 de milioane la 29 de milioane.

Tot anul trecut, clienţii operatorilor GSM care furnizează servicii de telecomunicaţii din generaţia a treia (3G) au efectuat 1,6 milioane apeluri video 3G, cu 100.000 mai multe comparativ cu 2006.

Pe piaţa locală de telefonie mobilă activează cinci operatori.

În ordinea numărului de utilizatori, aceştia sunt Orange, Vodafone, Cosmote, RCS&RDS şi Telemobil (Zapp Mobile). Dintre aceştia, doar Orange şi Vodafone au în oferta comercială servicii video 3G.

Una dintre surprizele Zilei Comunicaţiilor a fost momentul în care cel mai nou operator de pe piaţa de telefonie mobilă autohtonă, RCS&RDS, a raportat 800.000 de clienţi la serviciul de telefonie mobilă Digi.Mobil, lansat în urmă cu doar şapte luni.

CĂLĂTORII

Stăm pe roaming

Georgescu a anunţat ieri şi creşterea importantă, cu 87% în 2007 faţă de 2006, a traficului de voce efectuat în roaming de către clienţii operatorilor locali de telefonie mobilă. El a afirmat că românii au vorbit mai mult atunci când au călătorit în statele membre ale UE, ca urmare a introducerii tarifului maxim european, în septembrie 2007. Anul trecut, UE a dispus ca niciun operator de pe teritoriul său să nu perceapă în roaming un tarif mai mare de 0,49 euro pe minut plus TVA, pentru apelurile efectuate, şi de 0,24 euro pe minut plus TVA, pentru apelurile primite.