Autoritățile spun că mare parte din laptele din comerț este făcut din lapte praf. Practica este frecventă în toată Europa, mai ales iarna și primăvara, când producția e mai scăzută.
Românii au renunțat să mai cumpere lapte de la țărani de frica bacteriilor. Acum, se aprovizionează de la supermarket crezând că este marfă de cea mai bună calitate. Mulți nu știu că, de fapt, „se umflă” cu lapte praf, ingredient nelipsit din lactate. Semnalul de alarmă a fost tras, ieri, de ministrul Agriculturii, Stelian Fuia, care a declarat că o mare parte din laptele vândut ca fiind natural este făcut din lapte praf, lucru confirmat și de oficialii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor. „O mare parte din laptele pe care îl cumpărăm din magazin este făcut din lapte praf, deci nu este lapte natural. Vina o poartă probabil autoritățile, există un vid legislativ”, a fost declarația ministrului, care a încins spiritele în rândul procesatorilor. Laptele praf, ingredient de bază în lactate Șeful ANPC spune că practica „îngroșării” laptelui cu lapte praf este frecventă în țara noastră și în toată Europa, mai ales în lunile de iarnă și primăvară, când consumul rămâne constant, iar producția este mai scăzută. „Important este să se facă informarea consumatorului pe etichetă. În rest, legea nu interzice adăugarea de lapte praf și nu este toxic, majoritatea lactatelor, lapte bătut, sana îl conțin. Doar la analize se poate depista”, afirmă Constantin Cerbulescu, președintele ANPC. „Nu cred că există pe piață lapte natural fabricat din lapte praf, consumatorul i-ar simți imediat gustul. Acest lucru se practica în urmă cu câțiva ani, pentru a se asigura necesarul populației. Astăzi, avem excedent de lapte, mai și exportăm”, dezminte declarațiile ministrului Constantin Lupescu, directorul utorității Naționale Sanitar-Veterinare pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA). „Practica nu se justifică economic” Reprezentanții patronatelor spun că o astfel de practică nu s-ar justifica economic, întrucât laptele praf este chiar mai scump decât laptele de la producători. „Laptele produs din lapte praf e mai scump pentru că trebuie să treacă prin două procedee tehnologice. Acest procedeu s-ar justifica în măsura în care ar exista o cerere de piață care să depășească cu mult producția, însă vânzările au scăzut cu 30%”, explică Dorin Cojocaru, directorul general al Asociației Patronale Române din Industria Laptelui. Marii procesatori: „Nu punem lapte praf în lapte” Marii procesatori dezmint faptul că ar folosi lapte praf la fabricarea laptelui pasteurizat. „Laptele nostru este colectat de la ferme autorizate, suntem o fabrică ce trebuie să folosească doar lapte conform, care este supus doar unui tratament termic care îndepărtează încărcătura bacteriană”, ne-a declarat Raluca Balotă, reprezentant Albalact. „Danone colectează lapte de la 57 de ferme partenere din România, achiziționând zilnic circa 175 t de lapte proaspăt, materie primă de cea mai bună calitate. În portofoliul nostru de produse se regăsește laptele Casa Bună, care este lapte proaspăt natural, pasteurizat și ambalat în cutii de 1l (cu 1,5% grasime) și o varietate de produse lactate fermentate", a declarat dr. Bogdan Ioachim, director comunicare nutriție la Danone. CALITATE Specialiștii în nutriție atrag atenția că laptele praf este sărac în nutrienți și greu digerabil. În timpul uscării laptelui, la peste 100 de grade C, se degradează proteinele. „Laptele praf nu mai are aceeași valoare biologică ca și cel fluid, degradându-se aminoacizi esențiali, în special Lizina și Cazeina. Lizina de exemplu, se distruge până în proporție de 40 %. Astfel laptele devine mai indigest și nesănătos și, ce e mai grav, e nehrănitor. Laptele praf are grăsimi oxidate care devin toxice”, a explicat prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi. CITIȚI ȘI:
- Scandalul laptelui falsificat. Procesatorii îl contrazic pe ministru
- Laptele e falsificat cu apă, făină, ulei şi untură