Evenimentul Zilei > Politica > Românii nu vor să mai audă de Iohannis. PSD spulberă PNL. USR, sub AUR. Sondaj
Românii nu vor să mai audă de Iohannis. PSD spulberă PNL. USR, sub AUR. Sondaj

Românii nu vor să mai audă de Iohannis. PSD spulberă PNL. USR, sub AUR. Sondaj

Negocierile și coaliția cu PSD a făcut din PNL un partid care pierde procente importante din dorința de vot a românilor.

Cei de la CURS au realizat un sondaj de opinie pentru a vedea intenția de vot a românilor, după criza politică prelungită. Astfel, la întrebarea dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri, PSD ar obține 38%, în timp ce PNL ar obține doar 18%. De asemenea, cei de la UDMR ar obține 5%.

Cei care ar avea de câștigat ar fi cei de la AUR, care ar urca la 14 la sută, în timp ce USR ar cobori la un 11 la sută.

Sondajul CURS a fost realizat în perioada 17-21 noiembrie, prin metoda CATI, pe un eșantion de 1023 de persoane. Marja de eroare este de +/-3%.

Alt sondaj, cu alte date

Cei de la PSD au vrut să vadă cum stau în sondaje și au comandat și ei un sondaj de opinie. În cercetarea făcută de INSCOP Research se arată că dacă duminica viitoare ar fi alegeri parlamentare, 27,1% din totalul eșantionului ar vota cu PSD. Cei de la PNL ar strânge doar 16,7% din totalul eșantionului, ceea ce este cu mult mai apropiat de cifrele reale.

Pentru AUR ar vota 10,8% dintre români, în timp doar 9,5% dintre români s-ar duce cu Uniunea Salvați România (USR).

În ceea ce privește persoanele care și-au exprimat opțiunea de vot, 35,5% dintre respondenți ar vota cu PSD, 21,9% ar vota cu PNL, 14,2% ar vota cu AUR, 12,4% ar vota cu USR și 5,0% ar vota cu UDMR. Dacă duminica viitoare ar fi alegeri parlamentare, respondenții care și-au exprimat opțiunea de vot și intenția au precizat următoarele: 38,9% ar vota cu PSD, 18,8% ar vota cu PNL, 15,0% ar vota cu AUR, 11,7% ar vota cu USR, 4,1% ar vota cu Pro România și 3,7% ar vota cu UDMR.

Politicianul cu cea mai mare încredere

Politicienii cu cea mai mare încredere ar fi Gabriela Firea cu 28 la sută și Emil Boc cu 23.5 la sută, din cei chestionați.

Alexandru Rafila, propunerea PSD pentru Ministerul Sănătății, se află pe locul trei cu 22,7%.

Președintele Klaus Iohannis se află pe locul șase în ceea ce privește încrederea românilor, cu un scor de 20,0%, urmat de Diana Șoșoacă cu un scor de 17,6%.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.