Românii îşi rup de la gură pentru casă

Reparaţiile şi îmbunătăţirile din locuinţe vor reprezenta o prioritate pentru majoritatea orăşenilor în următorii doi ani.

Aproximativ 80% dintre locuitorii din mediul urban îşi vor cheltui economiile, în următorii doi ani, pentru reparaţii şi amenajări în locuinţa actuală, potrivit Institutului Naţional de Statistică. În plus, economiile pentru dotarea casei sunt printre priorităţile celor care reuşesc să mai pună lunar ceva bani de-o parte. Potrivit unui sondaj realizat de directorul IRSOP Market Research&Consulting, populaţia din România se abţine de la cheltuieli pentru a păstra ceva bani pentru posibilele situaţii critice.

Pe următoarele locuri în topul destinaţiilor economiilor se află îmbunătăţirea locuinţei, achiziţia obiectelor casnice şi personale şi ajutorarea copiilor. Cu toate acestea, românii economisesc doar când se produce o creştere majoră a veniturilor personale sau când economisirea este recompensată satisfăcător. Miză pe economisire-creditare

Foarte puţini dintre cei care vor să investească în locuinţă cunosc însă sistemul de economisire- creditare (numit şi bauspar) promovat de instituţii precum BCR Banca pentru Locuinţe sau Raiffeisen Banca pentru Locuinţe. Potrivit directorului IRSOP, Petre Datculescu, o treime dintre cei intervievaţi, adică 2,3 milioane de persoane, spun că ar fi interesate foarte mult să utilizeze sistemul de economisire-creditare.

Dintre acestea, doar 1,7 milioane de persoane ar încheia sigur sau probabil un contract de acest tip, iar probabilitatea cea mai mare de a încheia un astfel de contract în perioada imediat următoare revine unui număr de 600.000 de persoane. Printre avantajele cele mai apreciate de persoanele intervievate cu privire la sistemul bauspar se numără dobânda fixă la credit (5%-6%) şi posibilitatea retragerii banilor, dacă nu se doreş te în continuare economisirea.

SOLUŢIE

Ce este bauspar

Produsele din gama bauspar oferite de băncile pentru locuinţe combină economisirea cu creditarea. Contractantul economiseşte o sumă de bani pe o perioadă de cel puţin 18 luni, primind o dobândă de 2%-3% pe an. Clientul şi banca nu sunt singurii care îşi pun banii la bătaie. La dobânda pentru economisire, statul adaugă o primă de 15%, care însă nu depăşeşte 150 de euro/an. Următorul pas este contractarea creditului.

Acesta nu poate fi obţinut decât după o perioadă de economii. Dobânda oferită este de 5%-6%. Creditul poate fi folosit pentru renovarea sau cumpărarea unei locuinţe. Preşedintele executiv al BCR Banca pentru Locuinţe, Petre Tulin, a declarat că noile norme de creditare impuse de BNR ar putea încuraja acest tip de finanţare.