Evenimentul Zilei > Actualitate > Românii din Afganistan nu vor să plece. Autoritățile române: „Stăm cu avionul gol în Pakistan”. Cum explică Florin Cîţu situaţia
Românii din Afganistan nu vor să plece. Autoritățile române: „Stăm cu avionul gol în Pakistan”. Cum explică Florin Cîţu situaţia

Românii din Afganistan nu vor să plece. Autoritățile române: „Stăm cu avionul gol în Pakistan”. Cum explică Florin Cîţu situaţia

La întrebarea de ce autoritățile române au reuşit să scoată doar un cetățean român din Kabul, premierul Florin Cîțu a dat răspunsul: Nici soldații americani nu pot să asigure venirea celor care vor să plece.

Mai multe surse implicate în operațiunea de evacuare au declarat că reprezentanții statului român fac eforturi mari pentru a-i convinge pe români să părăsească Afganistanul, pentru că situația este de așteptat să se deterioreze și șansele de evacuare vor fi probabil nule peste câteva săptămâni.

În acest moment, există un avion al Armatei Române care așteaptă pe aeroportul din Islamabad, în Pakistan, la distanță de o oră de zbor de Kabul. În cursul nopții, avionul a luat din Afganistan un singur cetățean român care a dorit să plece, însoțit de o echipă mobilă a MAE, deplasată la Kabul pentru a acorda asistență consulară.

„Stăm cu avionul gol în Pakistan”

„Din 33 de cetățeni români înregistrați, 16 au vrut să plece. Din cei 16 am luat unul de la aeroport. Acum facem eforturi să îi aducem pe ceilalți 15 în aeroport, ca să putem trimite avionul să îi evacueze”, au explicat oficialii români de la București.

Românii din Afganistan nu vor să plece. Autoritățile române: „Stăm cu avionul gol în Pakistan”. Cum explică Florin Cîţu situaţia

Problema este însă că aceștia nu pot ajunge deocamdată la aeroport, deoarece străzile din Kabul sunt extrem de periculoase pentru cetățenii occidentali, în ciuda asigurărilor date de talibani că vor permite trecere sigură pentru cei care vor să părăsească țara. Sunt facțiuni talibane diverse care nu vorbesc între ele, plus mulțimi de oameni care stau pe drumuri”, explică oficialii români implicați în operațiunea de evacuare.
14 dintre români, angajați ai unei firme de securitate, se află într-o clădire din oraș, iar al 15-lea în altă locație și se caută soluții pentru deplasarea acestora în siguranță la aeroport. Autoritățile române lucrează cu partenerii americani și britanici pentru a-i evacua în siguranță pe români din Kabul, în condițiile în care noi am retras în totalitate trupele din Afganistan”, mai spun persoanele implicate.

Cea mai mare problemă, spun autoritățile, este dată de românii care nu vor să plece din Afganistan

O parte sunt angajați ai ONU și aceștia au decis să rămână, urmând să plece odată cu cei de la Organizația Națiunilor Unite, iar alții lucrează la o mare companie de securitate cibernetică, aceștia spunând, conform surselor că vor urma planul de evacuare al companiei.

Mai există și o persoană care se află în Kabul din 2014 și lucrează pentru un ONG, care, conform informațiilor publicate pe portalul propriu, urmează să-și închidă activitatea în Afganistan în cursul zilei de vineri, 20 august.  Această persoană, al cărui nume nu îl facem public deoarece nu am reușit să o contactăm până la data publicării acestui articol, a fost contactată de autoritățile de la București care i-au explicat la ce riscuri se supune, însă nu a mai dorit să părăsească țara aflată acum în mâinile talibanilor, după ce, inițial, și-ar fi dat acordul.

„Cei care nu vor să plece își asumă practic această opțiune. Noi suntem gata să îi luăm pe toți”, spun oficialii români, avertizând că este foarte posibil ca în câteva zile, maximum săptămâni, situația din Afganistan să nu mai permită o altă operațiune de evacuare, potrivit Digi24.

Reacția premierului faţă de situația românilor din Afganistan

Aeronava Forțelor Aeriene Române rămâne la Islamabad și chiar dacă un singur român reușește să ajungă în Aeroportul de la Kabul, echipajul va merge după el, a spus, joi seara, premierul Florin Cîțu.

„Situația se deteriorează de la o oră la alta. Este complicat și sunt foarte multe avioane care nici nu mai aterizează, care vin și pleacă goale. Nici soldații americani nu pot să asigure venirea celor care vor să plece din oraș în aeroport. Deci este o problemă de a ajunge în Aeroport. Noi suntem în contact permanent cu oamenii pe care trebuie să îi luăm de acolo. Echipele noastre sunt la Islamabad. Chiar dacă un om reușește, trimitem aeronava, îl ia, vine înapoi. Deci nu avem o problemă aici, vom sta acolo să îi luăm pe toți”, a declarat premierul, joi seara la TVR 1.

Cîțu: S-a luat legătura cu bursierii afgani care veneau în România prin Ministerul Afacerilor Externe

„Am luat legătura cu 9 dintre ei, şi-au exprimat, câțiva dintre ei, dorința să vină. Suntem în legătură cu ei să vedem cum putem să îi luăm în țară. Este o întrebare despre colaboratorii pe care i-am avut acolo. I-am contactat pe toți. Sunt în legătură cu MAE și cu celula de criză și se fac demersurile pentru a-i aduce în România”, a mai spus premierul.