Creşterea puterii de cumpărare a românilor şi îmbătrânirea populaţiei au sporit consumul de pastile. Un studiu realizat de o companie care face cercetări de piaţă în domeniul medico-farmaceutic, Cegedim, arată că piaţa farmaceutică a crescut cu 71,5%, în ultimii zece ani. Reprezentanţii companiei Cegedim pun această creştere pe seama îmbătrânirii populaţiei, importanţei tot mai mari pe care românii o acordă sănătăţii, a creşterii puterii de cumpărare, dar şi a performanţei sistemului medical şi farmaceutic.
Mai puţine medicamente cumpărate din spitale Anul trecut, farmaciile din circuitul deschis şi din spitale au vândut medicamente în valoare totală de peste 6.000 de milioane de lei noi. Cel mai bine vândute au fost produsele pentru afecţiuni cardiovasculare (peste 1.200 de milioane de lei), urmate de medicmentele pentru tractul digestiv (peste 870 de milioane de lei), antiinfecţioase (peste 860 de milioane de lei) şi medicamentele pentru sistemul nervos (peste 840 de milioane de lei).
Studiul mai arată că volumul medicamentelor consumate în spitale a scăzut. „A crescut, în schimb, cel din farmaciile publice“, a explicat directorul general al companiei Cegedim, Petru Crăciun, în cadrul Conferinţei Naţionale de Medicină, Farmacie şi Afaceri.
Tratamentele pe reţetă, cea mai mare creştere
Dacă la medicamentele eliberate pe bază de reţetă din farmaciile din sistem deschis s-a observat, în ultimii zece ani, o creştere de 132%, creşterea la cele eliberate fără reţetă medicală (OTCuri) este mai constantă, de 5,2%, arată studiul. Pe de altă parte, la medicamentele din spitale s-a observat o scădere de 47,6%.
Specialiştii explică acest lucru prin problemele de aprovizionare pe care le au farmaciile din spitale şi prin politicile foarte bune de atragere a clienţilor ale unităţilor din circuitul deschis. „Bolnavii au acces la farmaciile din spitale dacă sunt internaţi. Chiar internaţi, de multe ori, pacienţii sunt trimişi la farmaciile din oraş să cumpere până şi produse de tipul pansamentelor. Pe de altă parte, farmaciile din sistemul deschis au tot interesul să fie bine aprovizionate şi să aibă promoţii cât mai atrăgătoare“, susţine Aurora Toma, secretarul general al Patronatului Farmaciştilor din România.
Sunt şi specialişti care susţin că farmaciile din spitale vor avea probleme de aprovizionare mult mai mari pe viitor. „Creşterea salariilor medicilor anunţată anul acesta este suportată din bugetul fix al spitalului respectiv şi, cel mai probabil, din banii pentru medicamente. Astfel, multe spitale, mai ales din provincie, care aveau dinainte probleme cu bugetul, se vor trezi în curând că au probleme cu aprovizionarea farmaciilor“, spun aceiaşi specialişti. TOP 10 Companiile cu cele mai mari încasări în 2007 > GSK - 457 milioane de lei > Hoffmann la Roche - 403, 8 milioane de lei > Sanofi-Aventis - 399,1 milioane de lei > Novartis - 398 milioane de lei > Servier - 364,8 milioane de lei > Pfizer - 304,9 milioane de lei > Ranbaxy - 304,1 milioane de lei > Zentiva - 290,8 milioane de lei > Antibiotice - 188,7 milioane de lei > KRKA - 169,3 milioane de lei
Sursa: CEGEDIM