Românii, descoperiţi în faţa turbulenţelor externe

Românii, descoperiţi în faţa turbulenţelor externe

Populaţia crede că ţara noastră va fi afectată de criza internaţională, dar preferă să-şi păstreze acelaşi stil de viaţă.

Românii sunt la curent cu ştirile despre criza financiară şi cred că ţara noastră va fi afectată cel puţin în aceeaşi măsură ca celelalte state europene, arată un studiu realizat de Insomar pentru postul de televiziune The Money Channel. Populaţia nu are un plan special pentru supravieţuire în vremuri de criză şi preferă să-şi păstreze acelaşi stil de viaţă şi să economisească în acelaşi ritm ca până acum.Astfel, românii consideră că cel mai bine îşi pot proteja agoniseala în depozite bancare garantate de stat.

Investiţiile imobiliare, cele mai productive

Dacă aproape jumătate dintre dintre cei chestionaţi spun că vom fi la fel de afectaţi ca ceilalţi europeni, un sfert au o viziune mai pesimistă şi cred că, în cazul României, urmările vor fi mai grave. Persoanele chestionate sunt de părere că cea mai sigură metodă de economisire sunt depozitele bancare, în timp ce investiţiile în imobiliare sunt considerate ca fiind cele mai productive.

Ne puteți urmări și pe Google News

Criza nu a scăzut încrederea populaţiei în instituţiile bancare. Aproape 30% cred că este indicat să depună banii în cele mai puternice sau sigure bănci, în vreme ce un sfert dintre respondenţi consideră că soluţia ideală este să păstreze în bănci numai suma garantată de stat - 50.000 de euro. Foarte puţini optează pentru retragerea banilor din conturi. Aceştia nu ştiu însă ce-ar trebui să facă cu banii pentru a-şi asigura viitorul. Două treimi nu au răspuns la întrebarea “ce ar trebui să faceţi cu banii”. Circa 20% dintre ei invocă plasamentele în investiţii, în vreme ce restul aleg fie să-şi ţină câştigurile acasă, fie să le cheltuiască pe bunuri de folosinţă îndelungată, călătorii sau distracţii.

Euro ia cel mai mare capital de încredere

În topul încrederii se detaşează două instituţii bancare - Banca Comercială Română şi Banca Română de Dezvoltare. La o distanţă considerabilă se află Cec Bank, urmată de Raiffeisen şi Banca Transilvania. Întrebaţi de monedele favorite, românii mizează în proporţie covârşitoare pe euro şi leu şi doar câteva procente au încredere în dolar.

Studiul a fost realizat pe un eşantion de 1.243 de persoane din zonele rurale şi urbane în perioada 10-14 octombrie. Eroarea maximă admisă pentru rezultatele obţinute, garantată cu o probabilitate de 95%, este de 3%.

SRATEGII

Europenii vor un sistem de supraveghere mondială a pieţelor

Reprezentanţii statelor europene speră să-i convingă pe americani să implementeze o formă de supraveghere mondială a pieţelor, care ar putea reveni în sarcina Fondului Monetar Internaţional (FMI), anunţă agenţia franceză de presă AFP. Subiectul va fi discutat în cadrul unei serii de summit-uri pe care preşedintele american şi lideriii europeni le vor organiza pe fondul crizei financiare. Prima întâlnire de acest fel urmează să aibă loc în luna noiembrie, în Statele Unite.  “FMI-ul ar trebui reconstituit şi adaptat lumii morderne”, a ilustrat premierul britanic Gordon Brown primul plan din cruciada europeană. Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy,a propus construirea "capitalismului viitorului", în timp ce liderul american, George Bush a subliniat că este "esenţială păstrarea fundamentelor capitalismului democratic".