Evenimentul Zilei > Economie > Românii care vor să-și cumpere o locuință în viitorul apropiat se vor lovi de o mare problemă. Condiții greu de îndeplinit
Românii care vor să-și cumpere o locuință în viitorul apropiat se vor lovi de o mare problemă. Condiții greu de îndeplinit

Românii care vor să-și cumpere o locuință în viitorul apropiat se vor lovi de o mare problemă. Condiții greu de îndeplinit

Piața imobiliară a crescut semnificativ în ultimii ani, iar prețurile se vor majora și în perioada următoare, după cum au anunțat constructorii.

Piața imobiliară din România, marcată în ultimii ani de creșterea prețurilor, ar putea să atingă cote și mai mari. Dezvoltatorii imobiliari au anunțat că prețurile se vor majora, pentru a se alinia astfel la cele din Vestul Europei. Despre această tendință a vorbit Cristian Erbașu, cel care este preşedintele Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcţii (FPSC).

Piața va fi în creștere continuă, dacă nu apare o criză economică

Există și un scenariu care ar putea împiedica ridicarea prețurilor la locuințe, dar asta ar însemna o nedorită criză economică. „În condiţii normale, în condiţiile în care nu vom avea o criză, dacă ne vom reveni din punct de vedere economic, este evident că preţurile apartamentelor vor tinde spre preţurile din Uniunea Europeană.

Diferenţa dintre noi şi ei este de la simplu la dublu, cum şi în construcţii, ceea ce se construieşte în România, să zicem la nivel de apartamente, în momentul de faţă 600 de euro pe metru pătrat, în Polonia se construieşte cu 1.000-1.200 de euro. Nu mai vorbim în ţările din Vest, unde se construieşte cu peste 2.000-2.500 de euro”, a afirmat Cristian Erbașu, care a mai precizat.

„Aceleaşi apartamente se vând în România cu 1.000-1.200 (de euro pe metru pătrat construit, n.r.). Acolo (în Polonia, n.r.) se vând cu peste 2.000, iar în Vest se vând cu undeva la 5.000 de euro pe metru pătrat. Deci în direcţia asta ne ducem”.

„Avem multe zone unde suntem mult sub impozitele aplicate de ţările din Vest”

Erbașu a mai vorbit și despre prețul de construire din România, care este mic în raport cu cel existent în Occident. „În România preţul de construire este încă mic, dar nu va mai rămâne mult timp la acest nivel, iar taxele pe proprietate sunt încă reduse faţă de ţările din Vest. Sper ca şi noi, aşa cum au făcut-o ţările dezvoltate economic, să găsim soluţie la nivel politic, oamenii implicaţi politic să înţeleagă că munca trebuie mult mai puţin impozitată, iar dacă trebuie să impozităm, să impozităm alte lucruri.

Ştim bine că avem multe zone unde suntem mult sub impozitele aplicate de ţările din Vest.”

 

Publicat in categoriile: Economie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: