Românii care nu-şi pot justifica averile mai au doar o lună şi ceva de linişte. Apoi încep controalele

Procedura de identificare şi impozitare a veniturilor care nu pot fi justificate se va putea realiza la scară largă la începutul anului 2012 atunci când va exista o bază unitară a veniturilor în urma centralizării datelor cuprinse în declaraţia unică, a declarat Dan Lazăr, secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice (MF), astăzi, la un seminar pe teme de fiscalitate.

"Preşedintele ANAF a aprobat deja ordinul privind modalitatea de identificare a veniturilor nedeclarate şi încă din martie avem Hotărârea de Guvern cu normele de aplicare pentru identificarea acestor venituri. După ce vom avea tabloul întreg al veniturilor contribuabililor pe 2011, ANAF va putea controla modul în care au fost dobândite şi percepe impozite abia de la începutul anului viitor", a spus secretarul de stat, citat de Agerpres.

Acesta a precizat însă că departamentul din cadrul ANAF care se ocupă de impozitarea acestor venituri nedeclarate este funcţional şi poate lucra la sesizarea Parchetului sau a Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) pentru impozitarea averilor ilicite, în cazul în care există astfel de sesizări.

Veniturile nedeclarate, taxate cu 16%

La jumătatea lunii martie a acestui an, Guvernul a adoptat o hotărâre privind aplicarea metodelor indirecte pentru impozitarea veniturilor din surse neidentificate ale persoanelor fizice.

Potrivit unei ordonanţe de urgenţă de modificare a Codului Fiscal, adoptată în luna decembrie 2010, un departament din cadrul ANAF va verifica persoanele cu venituri foarte mari şi va impozita cu 16% veniturile nedeclarate de natură necunoscută, estimate prin metode de control indirect.

Ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Ialomiţianu, a declarat, la vremea respectivă, că va fi impozitată diferenţa între veniturile declarate şi situaţia fiscală personală, stabilită pe baza metodelor indirecte de control - metoda cheltuielilor efective, metoda fluxurilor financiare şi metoda patrimonială, urmărindu-se discrepanţele între venituri şi cheltuieli şi elementele de creştere de avere, în condiţiile inexistenţei unor venituri corespunzătoare declarate Fiscului.

Impozitarea cu 16% va fi aplicată doar dacă diferenţa între situaţia fiscală personală şi veniturile declarate este mai mare de 10% sau 50.000 de lei.

Ministrul Finanţelor şi preşedintele ANAF, Sorin Blejnar, au menţionat că aceste metode indirecte de control sunt utilizate în foarte multe state din UE şi în SUA şi că România s-a inspirat în acest demers din experienţa Fiscului american, unde 1% din persoanele cele mai bogate asigură 40% din încasările din impozitul pe venit.

CITIŢI ŞI:

  • Cum va impozita statul averile nedeclarate
  • SUA, Anglia şi Franţa ne dau lecţii în cazul averilor ilicite
  • Averile ilegale vor fi confiscate, inclusiv de la amanţi
  • Fiscul iese la vânătoarea celor cu averi ilicite