Românii ar putea plăti despăgubiri deținuților!. Raluca Prună ar face orice să evite asprele sancţiuni ale CEDO

Ministrul Justiţiei a declarat că va propune Parlamentului orice măsuri ce se bucură de „larg sprijin popular” în chestiunea supraaglomerării penitenciarelor

Sub presiunea unor potenţiale despăgubiri de 80 de milioane de euro pe an, pe care s-ar putea să le plătească deţinuţilor pentru condiţiile din penitenciare, la decizia CEDO, ministrul Justiţiei ia în calcul orice măsură, oricât de „radicală”, dacă se dovedeşte a fi agreată în urma unei dezbateri publice. „Nu exclud niciun fel de măsură, pot fi amnistieri, pot fi graţieri, pot fi, de pildă, aşa-numitele recursuri compensatorii în care, dacă se constată că îţi execuţi pedeapsa în condiţii precare, cum a făcut Italia, la 10 zile de executare a pedepsei în condiţii de precaritate primeşti o zi liberă, dar toate aceste lucruri trebuie analizate”, a declarat, ieri, ministrul Justiţiei.

Raluca Prună a explicat, în cadrul unei conferinţe de presă organizate la sediul Ministerului Justiţiei, că va pune în dezbatere publică problema condiţiilor din penitenciare, iar în funcţie de rezultate va înainta Parlamentului un proiect de lege.

Ministrul vrea dezbatere publică

„Voi declanşa această dezbatere şi, dacă din dezbatere reiese un larg sprijin popular pentru măsuri, inclusiv radicale, de diminuare a supraaglomerării, voi face un proiect de lege şi îl voi depune la Parlament. Dacă este o problemă naţională, cred că fiecare trebuie să-şi asume răspunderea, aşa că obligaţia mea de ministru este să pun pe masa Parlamentului un proiect de lege cu măsurile pe care noi le considerăm necesare şi va rămâne ca Parlamentul să le adopte sau nu”, a declarat Raluca Prună.

Ministrul Justiţiei recunoaşte că deţinuţii sunt închişi în condiţii inumane. Ea a declarat că a vizitat toate penitenciarele din ţară încă de pe vremea în care lucra pe lângă Comisia Europeană, iar de când e la şefia MJ a revăzut 6 dintre cele 36 de închisori din România. „Condiţiile din penitenciar sunt grave şi sunt grave de 26 de ani. Ştiu că aşteptarea publică este mare, ştiu că emoţia este foarte mare, dar mai ştiu şi că din 2012, ştim de la CEDO, care a dat o decizie numită cvasi-pilot, prin care a cerut României să ia nişte măsuri, ştiu că nu s-au luat măsuri efective. S-a alocat însă o anvelopă bugetară de 854 de milioane de euro, şi insist asupra acestei sume, pentru că nu este o sumă mică, (...) deci avem această sumă şi se vor construi penitenciare”, a mai spus Raluca Prună.

Cât riscă să plătească statul

Declaraţiile ministrului Justiţiei vin în contextul în care România riscă o decizie-pilot din partea CEDO prin care statul ar putea fi obligat să plătească deţinuţilor despăgubiri pentru fiecare zi de detenţe ispăşită în condiţii improprii. Ministrul Justiţiei a explicat, în luna martie, că Italia a fost obligată de CEDO să plătească 8 euro/zi fiecărui deţinut pentru condiţiile în care a stat închis de la data condamnării până la data eliberării. Chiar dacă România va fi obligată la plata a 4 euro/zi, statul ar putea pierde aproximativ 80 de milioane de euro, în condiţiile în care sunt 28.000 de deţinuţi în închisori.

Penitenciarul Rahova. Un deținut cu probleme mentale a dat foc celulei în care era încarcerat

Duminică seara, la ora zece, Alexe Nicolae, un deținut de 42 de ani, condamnat la doi ani pentru tâlhărie, a dat foc celulei în care era încarcerat la Penitenciarul Rahova. 67 de deținuți au fost evacuați din camerele lor și 11 gardieni care au intervenit la stingerea incendiului au ajuns la Spitalul Municipal, unde au rămas peste noapte. Pușcăriașul, care se afla în tranzit, venea de la Focșani și urma să fie predat, luni, la închisoarea din Giurgiu. Din declarația comisarului șef Gabriela Livadariu, purtătoarea de cuvânt a pușcăriei Rahova, am aflat că deținutul a fost cazat singur într-o cameră cu zece paturi. De ce, domnia sa nu a putut sau dorit să comenteze. Raluca Prună, ministrul Justiției, a dezvăluit, într-o conferință de presă, că omul fusese izolat pentru că avea anumite probleme mentale. Tot dânsa a menționat că, prima oară, omul și-a distrus salteaua, duminică dimineața, fapt care i s-a imputat. Seara, a dat foc la cameră și s-a refugiat în baie. Este internat acum într-un spital public, la secția de terapie intensivă, cu arsuri minore. La întrebările dacă s-au chemat pompierii și dacă erau extinctoare pe secție, Livadariu ne-a spus, textual: „Penitenciarul Rahova nu mai are alte informații să vă comunice!”. (Mihnea-Petru Pârvu)