Eleonora Zugun s-a născut pe 24 mai 1913 în satul Talpa, comuna Cândeşti, judeţul Botoşani. În satul ei, mai nimeni nu vorbește despre ea. Cică aduce ghinion.

Cel mai curajos dinhtre ei este chiar un nepot al Eleonorei Zugun, care mai trăieşte în Talpa. El se numeşte Marcel Zugun și are 60 de ani. Marcel este fiul fratelui mai mic al Eleonorei.

Copil fiind, Marcel a auzit multe poveşti de la bătrâni, dar cele mai multe isprăvi le știe chiar de Eleonora.

„Când am mai crescut, am devenit curios. Şi am întrebat-o. Nu a vrut să vorbească despre aşa ceva. Era o suferinţă prea mare. Până la urmă mi-a spus ea câte ceva…“, spune nepotul fetei-diavol.

Totul a început când Eleonora avea 7 ani.

 „Mi s-a povestit că, atunci când era mică, mergea pe drum şi pietrele de pe marginea drumului se aliniau şi mergeau paralel cu ea. Apoi s-a întâmplat că săreau şi veneau în casă tot felul de lucruri, inclusiv pietre de la râu şi spărgeau prin casă. Odată, un vânător a fost chemat de bunicu’ să vadă ce se aude în pod. Când a urcat, omul s-a trezit lovit şi bătut de tot felul de obiecte, de cartofi, de tot ce era pe acolo“, povesteşte nepotul Marcel.

Uneori fata-diavol își putea controla puterile și adeseori se răzbuna pe cei care avuseseră proasta idee sa o umilească prin sat.

„Se spune că vărul ei o bătea când era mică. Şi ea îi tot spusese: «Nu mă mai bate, că am să te fac să umbli în fundul gol prin sat». Şi el nu a băgat-o în seamă şi i-a tras o palmă. Nu au trecut zece minute şi vărul ei umbla gol-puşcă prin mijlocul satului, rătăcit tot“, spune Marcel.

Exorcizare la mănăstire

Oamenii erau înspăimântați de  puterile Eleonorei și credeau că este posedată de diavol. Ața s-au hotărât părinții ei să o ducă la un preot. Însoțiți de 40 de săteni. Așa au ajuns la popa Măcărescu din satul Zamostea.

Imediat ce a intrat Eleonora în cameră preotului, un platou din metal s-a spart ca și cum ar fi fost de sticlă.

Mai mult, aproape imediat ferestrele interioare s-au spart în timp ce cele exterioare au rămas intacte.

Preot, fiul acestuia şi învăţătorul Teodorescu, unul dintre cei 40 de săteni însoțitori au luat-o la fugă.

Într-un tîrziu, Eleonora  aajuns  la  Londra pentru a fi studiată de specialiştii englezi. Ea a fost studiată de savanții Laboratoruuil Naţional de Cercetare Psihică. Cutrenurați de povestea fetei, la multe teste au participat și trei membri ai Societăţii Regale din Marea Britanie.

Eleonora a stat 11 luni în Londra, timp în care ziarele de limbă engleză publicau zilnic cu lux de amănunte cazul fetei-diavol, numită acum „fata poltergeist“ din România.

„Un grup de persoane servea ceaiul în laborator, când Eleonora a ridicat ceaşca de pe masă, după care a ţipat şi a tras repede mâneca hainei de pe antebraţ. Brusc, îi apăruseră urme de dinţi adânc înfipţi în carne, ca şi cum cineva ar fi muşcat-o cu sălbăticie. Urmele dinţilor s-au colorat din roşu în alb, transformându-se în umflături uriaşe. Într-o oră dispăruseră fără urmă“, se preciza în articolul „Fenomene uluitoare: fată posedată de diavol“, scrie în publicaţia „Sunday Mail“ din Brisbane, Australia.

În cele din urmă, Eleonora Zugun s-a întoars în satul natal, dar a fost continuu căutată de oameni de ştiinţă, pasionaţi de paranormal, şi de jurnalişti.

După ce a împlinit 13 ani, Eleonora este trimisă sanatoriului din Cernăuţi. De aici este scoasă de contesa austriacă Zoe Wassilko-Serecki, preocupată şi ea de fenomenele paranormale, care a preluat-o și în custodie. A dus-o în Viena, unde mai mulţi oameni de ştiinţă austrieci au fost invitaţi să o studieze.

Aici, fenomenele paranormale au început să se manifeste cu violență. Pe corp au început să-i apară  muşcături, umflături şi zgârieturi. Nu s-au găsit explicaţii.

Brusc, în  1928, când Eleonora a împlinit 15 ani, fata –diavol a scăpat de fenpmenele ce o înconjurau până atunci și a devenit o adolescentă normală. De altfel, de aceea a fost trimisă în România pentru că  nu mai avea nimeni ce studia la ea. Eleonora a devenit confecţioneră la Bucureşti, apoi revenit în satul natal, unde s-a căsătorit, a divorţat şi s-a recăsătorit.

Fata-diavol a trăit 83 de ani și este înmormântată la Dorohoi, conform botosaninews.ro.

 

 

Te-ar putea interesa și: