România va trebui să închidă minele nerentabile

Comisia Europeană (CE) solicită statelor membre închiderea definitivă a minelor necompetitive până la 1 octombrie 2014 şi subliniază că va permite acordarea de ajutor de operare numai întreprinderilor care au un plan de închidere.

Obiectivul este de a stopa acordarea de subvenţii de operare minelor necompetitive. Propunerea vizează huila, precizează un comunicat al CE. O decizie finală va fi luată însă doar după discuţiile dintre statele membre, din Consiliul European, şi cele din Parlamentul European.

Conform propunerii formulate de executivul european, subvenţiile de operare ar trebui să descrească în timp, cu cel puţin 33% pe o perioadă de 15 luni. În cazul în care mina generatoare de pierderi nu va fi închisă până la 1 octombrie 2014, beneficiarul va trebui să ramburseze aceste subvenţii statului.

"Subvenţiile ar trebui îndreptate din ce în ce mai mult către susţinerea costurilor sociale şi de mediu ale acestei măsuri", a declarat Joaquín Almunia, vicepreşedinte al CE şi comisar pentru politica de concurenţă.

România, Germania şi Spania se află printre ţările direct afectate de noul regulament. Potrivit statisticilor CE, minele care se bazează pe subvenţii de operare sunt situate, în special, în regiunea Ruhr din Germania, în nord-vestul Spaniei şi în Valea Jiului din România.

Sectorul oferă locuri de muncă pentru un număr de aproximativ 100.000 de oameni din Europa, 42.000 în sectorul cărbunelui şi peste 55.000 în sectoarele conexe.

Almunia sugerase, iniţial, ca subvenţiile să fie acordate până în 2023. Decizia finală a CE, luată în unanimitate, a stabilit însă anul 2014 ca termen-limită.