România va domina cerul la fel ca SUA. Tehnologia americanilor ne întărește armata

România va domina cerul la fel ca SUA. Tehnologia americanilor ne întărește armata

Hotărârea de Guvern despre aprobarea circumstanțelor și a procedurii specifice aferente sisteme de aeronave fără pilot-Unmanned Aircraft Systems/UAS tactic-operative clasa II (UAS-TO) a fost publicată în Monitorul Oficial și anunță începerea oficială a programului de înzestrare a Forțelor Armate Române cu drone.

În documentul citat se menționează că este ”fundamental” ca armata să fie dotată cu sisteme de aeronave fără pilot-Unmanned Aircraft Systems/UAS tactic-operative clasa II (UAS-TO) performante.

Astfel, producția componentelor se va face pe teritoriul României, iar integrarea, testarea și mentenanța vor reveni operatorilor economici din industria națională de apărare.

Creditele de angajament și creditele bugetare aprobate asigură finanțarea programului. În ceea ce privește procedura de atribuire, trebuie spus că la ea pot participa exclusiv operatori economici care au acces la informații clasificate NATO Restricted.

Ne puteți urmări și pe Google News

Acord-cadru cu durata de 5 ani

Conform umbre-lastrategica.ro, procedura are ca finalitate atribuirea unui acord-cadru cu durata de cinci ani. În acest interval trebuie să fie furnizate minimum două UAS-TO (drone) și maximum 7. Numărul maxim are legătură cu valoarea alocărilor bugetare.

Conform sursei citate, UAS-TO înseamnă sisteme UAS tactic-operativ clasa II în varianta terestră și sisteme UAS tactic-operativ clasa II în varianta navală.

Armata României va avea astfel de drone

Autoritatea contractantă care va organiza procedura de atribuire este MApN-Direcția generală pentru armamente, prin compania națională Romtehnica.

”Garanția de participare este de 2 la sută din valoarea estimată a primului contract subsecvent. Procedura de atribuire are o etapă de calificare și selecție a candidaților și o etapă de depunere și evaluare a ofertelor. Altfel, amintim că la începutul lunii februarie, Armata Română a primit cea mai râvnită tehnologie de la NATO.

Va câștiga oferta cea mai avantajoasă

Criteriul de atribuire a acordului-cadru este «oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic». Comisia de evaluare va fi formată din reprezentanți ai autorității contractante, structurilor beneficiare din cadrul MApN și Companiei Naționale „Romtehnica” — S.A.”, se mai arată pe umbrela-strategica.ro.

”În scopul intensificării participării la iniţiativele, proiectele sau programele internaţionale, Direcția generală pentru Armamente urmăreşte prin această secţiune sprijinirea şi informarea operatorilor economici naţionali cu privire la licitaţiile internaţionale organizate de agenţile NATO specializate (NSPA şi NCIA).

Direcția generală pentru armamente urmăreşte intensificarea participării operatorilor economici români la iniţiativele, proiectele şi/sau programele europene desfăşurate sub patronajul Comisiei Europene, EDA (European Defence Agency) sau alte institutii europene”, se arată pe dpa.ro.