Cotidianul francez "Le Figaro" a dedicat turismului românesc un supliment special publicat în săptămânalul "Figaroscope", anunţă Institutul Cultural Român (ICR). "Doriţi să călătoriţi în România sau, pur şi simplu, să descoperiţi frumuseţile acestei ţări? Priviţi clipurile publicitare ale României, realizate de Ministerul român al Turismului, precum şi suplimentul "Figaroscope" despre Bucureşti şi alte minuni ale României", este anunţul de promovare a suplimentului.
Ţara noastră este prezentată în culori vii, în 12 pagini care surprind diferite aspecte, atât ale Bucureştiului, văzut drept " o frumuseţe a Estului", cât şi ale zonelor de interes turistic din ţară. De la cultură şi istorie, până la posibilităţi de petrecere a timpului liber sau de shopping, Capitala este "vândută", în prima pagină, de către ambasadorul român în Franţa, Teodor Baconschi. Baladă arhitecturală
Oficialul înfăţişează Bucureştiul ca pe "un oraş al metamorfozelor", supravieţuitor al amestecului de culturi şi a două războaie mondiale, o mixtură de urbanism eclectic cu suflu comunist şi arhitectură haotică postrevoluţionară. Ambasadorul îi sfătuieşte pe francezii potenţiali călători în România să nu rateze şi oraşe ca Sinaia, Braşov, Sibiu, Timişoara, Sighişoara, Cluj, Iaşi sau mănăstirile din Probota sau Horezu.
Capitala României, aşa cum este ea înfăţişată francezilor, dincolo de aerul newyork-ez al taxiurilor galbene şi al vânzătorilor ambulanţi, este un oraş plin de prospeţime, cu oameni veseli care, "într-o franceză aproape perfectă, îţi zugrăvesc în roz până şi cele mai întunecate amintiri".
Bucureştiul cultural este un "must". Sunt trecute în revistă, ca puncte de atracţie turistică, Muzeul Ţăranului Român, Muzeul de Artă al României şi Muzeul Zambaccian. Nu sunt uitate Opera Română şi Ateneul.
Artă regală la Sinaia
Perla din Valea Prahovei, Sinaia îşi îmbie turiştii cu păduri dese, văi şi vârfuri, dar şi cu vestitele castele Peleş şi Pelişor, reşedinţele favorite ale monarhiei din România.
Pe aceeaşi pagină dedicată turismului montan sunt incluse alte două mari atracţii, Braşovul şi Branul, acesta din urmă recunoscut drept "reşedinţa lui Dracula". Nu poţi să treci peste efectele pe care abisul din jurul castelului le exercită asupra ta. "Aşa cum nici Branul nu poate trece peste istoria României".
Mănăstirile "necunoscute" ale Olteniei
"România este o ţară a mănăstirilor", trebuie să ştie călătorul francez. Dacă, până în prezent, Bucovina era "alintata" agenţiilor de turism, acum atenţia este îndreptată asupra Olteniei şi a mănăstirilor sale, multe dintre ele în pericol de anonimat. Horezu, lăcaş de cult inclus în patrimoniul Unesco, oferă, pe lângă linişte şi echilibru, şi o şcoală de fresce.
Bistriţa, Govora şi Mănăstirea dintr-un Lemn sunt celelalte tentaţii pentru iubitorul de cultură religioasă şi natură neatinsă de praful urbanistic.
2 motive în plus în favoarea României
România are:
- 6200 de urşi bruni
- ultimele păduri virgine din Europa
- ultimele exemplare de zimbru, în rezervaţia din Neamţ, Moldova
- pădurea de liliac de la Ponoare, rezervaţia botanică a Olteniei
- vulcanii noroioşi
- cea mai lungă grotă în sare, 3.234 de metri, în Mînzăleşti, Munţii Buzăului.