România, ţara hacker-ilor. O grupare a făcut 1 milion de euro pagubă în conturile italienilor

România, ţara hacker-ilor. O grupare a făcut 1 milion de euro pagubă în conturile italienilor

Lucrători de la BCCO coordonaţi de procurori ai DIICOT au efectuat, astăzi, 29 de percheziţii domiciliare în nouă judeţe, pentru destructurarea unei grupări infracţionale care se ocupa cu fraude informatice, a informat, purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava, Gabriel Panţîru.

Astfel, potrivit Agerpres, poliţiştii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Suceava efectuează cercetări începând cu anul 2010 pentru a destructura un grup care se ocupa de fraude bancare. Aceştia obţineau datele conturilor bancare a unor clienţi a Băncii PosteItaliane, prin metode de phishing. Cu ajutorul acestor date, accesau conturile online banking şi efectuau, ulterior, transferuri bancare. Infractorii procurau în prealabil carduri către care erau virate sumele de bani ce provin din conturile fraudate, de la diverşi cetăţeni italieni, contra unor sume cuprinse între 100 si 250 euro şi le trimiteau în Romania, Germania, Anglia, unor persoane care aveau ca sarcină scoaterea banilor în numerar de la diverse ATM-uri, imediat ce au fost alimentate de pe conturile fraudate. Pe parcursul cercetărilor a fost acordat sprijin de către Serviciul Secret al Ambasadei SUA la Bucureşti.

Au început urmărirea penală faţă de 26 de persoane, iar astăzi au fost efecuate 29 de percheziţii în Suceava, Botoşani, Iaşi şi Braşov. De asemenea a fost făcut o percheziţie şi în Germania. În urma percheziţiilor s-au confiscat: 23 laptop-uri, 9 unităţi calculator, 11 HDD-uri, 161 suporţi optici, 41 telefoane mobile, 49 cartele SIM, 42 carduri bancare, 10 stick-uri, 3 dispozitive de skiming/citire card-uri, un detector de metale, 5 autoturisme, 87.700 lei, 29.700 euro şi 13.440 lire. Prejudiciul cauzat prin activitatea infracţională este estimat la suma de 1 milion Euro. Procurorii au hotărât reţinerea a 10 persoane din cele 17 audiate.

Ne puteți urmări și pe Google News