Editura Evenimentul si Capital

Ultimul pericol alimentar importat în România. Alertă naţională de ultimă oră. Breaking news

Autor: | | 2 Comentarii | 8793 Vizualizari

Românii nu sunt cei mai mari fani ai preparatelor culinare din bucătăria asiatică, însă foarte mulți tineri în mod special, dar și copiii sau bătrânii, consumă regulat tăiței-instant, cunoscuți și sub denumirea de noodles. Sunt un fel de tăiței chinezești, care se umflă imediat în apă și, amestecați cu un praf și un ulei, devin o cină gustoasă, sățioasă și costă doar un leu sau doi, în funcție de soritiment. Totodată, prețul mic de la raft e direct proporțional cu prețul pe care îl plătim cu sănătatea proprie. Acest aliment este extrem de nociv, exemplu fiind un tânăr student care a murit la vârsta de 18 ani din cauza cancerului de stomac, după ce a consumat tăiței instant timp de mai mulți ani.

Tăițeii chinezești sau instant sunt o mâncare populară. Copiilor le plac, se pregătesc rapid, sunt foarte ieftini și totodată gustoși! Dar vorbim despre acei tăiței pe care îi găsim pe rafturile hypermarketurilor, nu pe cei făcuți în mod tradițional, în bucătăriile asiatice. Despre „tăițeii la plic”, majoritatea consumatorilor consideră că nu au cum să fie foarte dăunători organismului, comparativ cu mâncarea de tip fast-food. De aceea, părinții le refuză copiilor o porție de cartofi prăjiți, de exemplu, înlocuind-o cu acești tăiței. „Pentru că sunt doar niște tăiței!”, spun mulți. Realitatea este alta. Medicii spun că sunt bombe chimice și potențiatori de cancer pentru organismul uman! Dr. Braden Kuo de la Spitalul General din Massachusetts a studiat ani buni fenomenul și a reușit să răspundă la întrebarea „Noodles-ii dăunează sau nu sănătății?”. Cercetătorul a punctat cinci efecte pe care le are acest preparat asupra organismului, imediat după consum.

Sunt digerați foarte greu

Dr. Braden Kuo a demonstrat, prin o lungă serie de ecografii abdominale făcute unor pacienți care consumau acest produs, că tăițeii rămâneau intacți în stomac, la multă vreme după ingerare. Explicația? „Din cauza cantității uriașe de conservant pe care o conțin, tăițeii instant au rămas intacți în sistemul digestiv chiar și după două ore de la ingerare. O perioadă mult mai mare comparativ cu digerarea tăițeilor făcuți în casă, în mod tradițional”, a spus doctorul. Prin urmare, stomacul este forțat să „lucreze” ore întregi pentru a distruge acest aliment industrial.

Expunere prelungită la aditivi toxici

Pe măsură ce tăițeii instant rămân în organism pentru o lungă perioadă de timp, din cauza procesului de digestie foarte lent, corpul nostru își prelungește expunerea la aditivi toxici, precum Hidroxianisol butilat (E 320 sau BHA) și Tert-butilhidrochinona (TBHQ).

BHA și TBHQ sunt folosiți ca și conservanți în prepararea tăițeilor instant, iar motivul este acela de a oferi produselor o durată mai mare de depozitare.

În urma cercetărilor s-a constatat faptul că, TBHQ și BHA creează numeroase probleme de sănătate. Potrivit Centrului pentru Știință în Interes Public (CSPI), un studiu guvernamental bine conceput a demonstrat că TBHQ contribuie în mod direct la apariția și creșterea tumorilor canceroase. Conform Bibliotecii Naționale de Medicină (NLM), în urma unor studii de cercetare, au fost raportate cazuri de tulburări de vedere după consumul sistematic de produse care conțin TBHQ. De asemenea, sunt citate studii care au descoperit că acest aditiv provoacă mărirea ficatului și totodată efecte neurotoxice, cum ar fi convulsiile și paralizia la șobolani de laborator.

Crește riscul bolilor cardiace, al accidentului vascular cerebral și al diabetului de tip 2

În urma unui studiu publicat în „Journal of Nutrition” s-a constatat că femeile care au consumat o cantitate mai mare de tăiței instant - aproximativ de două ori pe săptămână, au prezentat un risc semnificativ de îmbolnăviri ale sistemului metabolic (68% mai probabil), decât cele care au mâncat mai puțini tăiței, indiferent de dietă sau exerciții fizice. „Un metabolism bolnav prezintă, de fapt, un cumul de afecțiuni care apar simultan: boli cardiace, AVC și diabet de tip 2”, a explicat Dr. Braden Kuo. „Creșterea tensiunii arteriale, creșterea nivelului de zahăr din sânge, obezitatea – în special excesul de grăsime în jurul taliei și un nivel anormal de colesterol sau trigliceride, toate acestea sunt provocate de grăsimile nesănătoase care se găsesc și în tăițeii instant. În praful acela chimic se mai găsește și o cantitate foarte concentrară de sodiu. Cu siguranță e de menționat faptul că o singură porție de tăiței intant conține 861 mg de sodiu. Cei care savurează două porții la o singură masă ingerează o cantitate uriașă de sare: 1.722 mg. „American Heart Association” recomandă să consumăm mai puțin de 1.500 mg de sodiu pe zi.

Conțin controversatul potențiator de gust, glutamat monosodic

Sunt bogați în grăsimi și carbohidrați, conținând aproximativ 7 grame de grăsime și 27 grame de carbohidrați. De asemenea, majoritatea tăițeilor instant conțin glutamat monosodic (MSG), un aditiv alimentar folosit pentru îmbunătățirea gustului acestora, care s-a dovedit a fi cancerigen și este de evitat în alimentația copiilor, a bătrânilor și a celor cu boli cronice. Un studiu a dovedit legătura dintre MSG și creșterea exagerată în greutate, spcialiștii denumind acest aditiv „drogul obezității”. De asemenea, s-a dovedit științific faptul că glutamatul dă dependență.

Ocluzii intestinale

Un alt efect secundar al consumului de tăiței la plic este balonarea. „Se datorează procesului de digestie chinuit. Acești tăiței provoacă o reală suferință aparatului digestiv. După ce staționează o perioadă mult prea lungă în stomac, în intestine provoacă blocaje – uneori foarte grave! Pentru că au un conținut aproape inexistent de fibre, deplasarea în tractul digestiv se face foarte încet. Așadar, un efect al consumului lor poate fi și o oculize intestinală, în special în cazul bătrânilor. Această afecțiune reprezintă o urgență medicală și deseori poate fi fatală”, atenționează medicul.

FOTO: Dr. Braden Kuo a demonstrat că tăițeii rămân intacți în stomac

270 de milioane de porții, zilnic

Tăițeii subțiri făcuți din făină de orez sau amestec de cereale se numesc „Ramen” și au fost preparați pentru prima oară în Japonia, în anul 1958. De atunci, acest aliment a devenit un fel de „mâncare globală”, 270 de milioane de porții fiind consumate zilnic. Preparatul are și o organizație mondială, numită „World Instant Noodle Association” (WINA), care încearcă să popularizeze și mai mult tăițeii instant.

Mircea Badea, mesaj suburban la adresa lui Augustin Lazar: Javra dracului!

Pagina 1 din 2





Stirile zilei

Alte articole din categoria: Sănătate

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI