România susține reglementările propuse de Comisia Europeană pentru combaterea crizei energiei. Președintele Kșaus Iohannis a apreciat oficialilor de la Bruxelles cu privire la plafonarea prețurilor gazelor naturale, achizițiile comune și diversificarea resurselor de energie. Șeful statului a făcut o serie de declarații la Consiliul de Toamnă de la Bruxelles.
Preşedintele Klaus Iohannis apreciază propunerea Comisiei Europene cu privire la prețul ridicat al gazelor naturale şi precizează că România este de acord cu aceste măsuri. Președintele a explicat în ce constau aceste propuneri, ale oficialilor de la Bruxelles, și cum vor contribui la combaterea efectelor crizei energetice.
„Avem de ieri pe masă o propunere a Comisiei Europene, o propunere bună, care conţine inclusiv elemente pe care le-am solicitat şi eu în repetate rânduri. Este un document destul de tehnic şi nu cred că vom intra astăzi în toate detaliile, dar începutul este bun. Vorbim aici de un fel de plafonare a preţului la gaz, dar o plafonare care nu pune furnizorii în dificultate, însă previne apariţia unor preţuri exagerat de mari”, a declarat Klaus Iohannis.
Președintele a enumerat propunerile făcute de Comisia Europeană, arătând că acestea vin în sprijinul statelor membre și sunt menite să atenueze efectele crizei din energie.
„Avem, în acelaşi timp, un început de reglementare care decuplează piaţa gazului de piaţa electricităţii. Avem o propunere de achiziţii solidare, o platformă de achiziţie comună voluntară pentru gaz. Avem o serie de elemente care pot veni în sprijinul statelor membre pentru a atenua criza energiei”, a spus şeful statului înainte reuniunea Consiliului European.
Klaus Iohannis cere măsuri pentru viitor
Totodată, președintele Klaus Iohannis a subliniat că trebuie adoptate pachete de măsuri pentru viitor, astfel încât crize de genul acesta să nu se mai producă. Iar populația și agenții economici să nu mai aibă de suferit. Iohannis a precizat că statele nu pot susține la infinit compensații și subvenții pentru consumatori.
„Nu putem să venim la infinit cu subvenţii, cu măsuri extraordinare. Trebuie să găsim soluţii pentru a avea energie suficientă disponibilă şi la preţuri pe care populaţia şi industria le pot plăti. Asta înseamnă diversificare, asta înseamnă energie verde, asta înseamnă resurse noi, de exemplu gazul din Marea Neagră, şi asta înseamnă o interconectare mult, mult mai bună între statele membre decât cea pe care o avem acum”, a spus președintele Iohannis.
Poziția României față de măsurile Comisiei Europene
Klaus Iohannis a precizat că România susține noul pachet de propuneri ale Comisiei, respectiv achizițiile comune de energie prin intermediul unei platforme speciale.
„Noi agreăm aceste propuneri ale Comisiei, iar în ce priveşte achiziţia comună, ea este pe bază voluntară. Deci, cine doreşte va putea să intre, şi noi vom solicita ca acest voim putea să rămâne realmente pentru toată lumea, să rămână o platformă accesibilă real pentru toţi, fiindccă aici vor intra firmele private, nu intră statele”, a menționat șeful statului.
Klaus Iohannis a mai arătat că acele companii sau statele care au contracte avantajoase în altă parte vor dori, probabil, să le continue.
„Noi suntem de acord cu această platformă, sau cu mecanismul de solidaritate şi ne vom exprima interesul pentru a intra în această achiziţie comună de gaze. Detaliile tehnice încă sunt în lucru, este un pachet foarte mare şi foarte tehnic care a fost prezentat de Comisia, dar ca principiu pot să vă spun da, ne convine şi dorim să intrăm”, a mai spus Iohannis.