România suflă în fiolă

Şoferii care urcă băuţi la volan vor fi „vânaţi“ în trafic de poliţişti în cadrul celei mai mari operaţiuni de acest gen organizate până acum în România.

Şoferii care urcă băuţi la volan, vitezomanii şi cei care nu poartă centura de siguranţă vor fi „vânaţi“ în trafic de poliţişti mai mult ca niciodată în următoarele patru zile. „Vom trece la acţiuni gen filtru total. Dacă va fi nevoie, vom închide cu echipaje de poliţie străzi, cartiere întregi din marile oraşe şi chiar localităţi de dimensiuni mai reduse, pentru a-i descuraja pe şoferi să conducă sub influenţa băuturilor alcoolice“, a declarat, ieri, comisarul-şef Gino Boşman, director adjunct al Direcţiei Poliţiei Rutiere.

Acţiunile de amploare împotriva şoferilor băuţi reprezintă o nouă etapă a campaniei sociale „Realitatea se schimbă când conduci băut“, lansată în februarie de poliţie, Asociaţia „Berarii României“ şi Consiliul Naţional al Audiovizualului. Startul „vânătorii“ - la care vor participa zilnic aproximativ 3.200 de poliţişti (de două ori mai mulţi decât în mod obişnuit) - a fost dat aseară, la ora 20.38.

În cele mai importante intersecţii din Bucureşti, Cluj, Drobeta-Turnu- Severin, Giurgiu, Iaşi, Piatra-Neamţ, Piteşti, Ploieşti, Sibiu şi Slobozia au fost aprinse instalaţiile de lumini folosite de Crăciun, menite să le atragă atenţia şoferilor asupra efectelor consumului de alcool la volan. Peste 770 de victime în 2007

„Sunt trei killeri cu care ne luptăm în Uniunea Europeană: viteza excesivă, lipsa centurii de siguranţă şi conducerea sub influenţa alcoolului“, a precizat, ieri, Boşman. Potrivit acestuia, în România, băutura ocupă locul 13 între cauzele accidentelor produse de şoferi, însă se află pe locul 10 din punct de vedere al consecinţelor. Astfel, anul trecut, alcoolul la volan a provocat 657 de accidente grave, soldate cu 200 de morţi şi 574 de răniţi grav.

Mai mult, peste 25.600 de şoferi au rămas fără permise, pentru 90 de zile, după ce au fost surprinşi băuţi, iar alţi aproape 9.400 s-au ales cu dosare penale şi riscă de la unul la cinci ani de închisoare, după ce etilotestul a arătat că aveau o alcoolemie de peste 0,4 miligrame/ litru alcool pur în aerul expirat (echivalentul a peste 0,8 la mie în sânge).

Băutura a făcut victime pe şosele şi în acest an. Doar în primele patru luni, poliţiştii au „contabilizat“ 119 accidente grave - dintre care 51 în Capitală - în care 39 de persoane au murit, iar alte 106 s-au ales cu răni grave. De altfel, de la 1 ianuarie 2008 şi până acum, mai mult de 8.500 de şoferi au fost prinşi băuţi la volan, peste 2.500 dintre ei alegându-se cu dosare penale.

Poliţiştii au realizat şi un „profil“ al şoferilor vinovaţi de aceste tragedii: majoritatea tineri, cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani, din mediul urban, persoane independente şi cu un ritm de viaţă alert. „Periculos este faptul că nu pot conştientiza pericolul la care se expun atunci când urcă băuţi la volan, deoarece starea de inhibiţie - care provoacă somnolenţă şi, implicit, pierderea reflexelor şi a capacităţii de a conduce - intervine la o oră şi jumătate-două după ce consumă alcool“, au concluzionat specialiştii.

STUDIU

83% dintre şoferi cred că pot conduce băuţi

Nu mai puţin de 83,3% dintre şoferii români sunt ignoranţi în materie de legislaţie rutieră şi cred cu tărie că legea le permite să urce la volan după ce au băut un pahar cu vin sau o sticlă cu bere. Mai mult, 44,5% dintre conducătorii auto implicaţi în accidente au recunoscut că au condus nu doar o dată băuţi. Aşa arată un studiu realizat, după model european, de Institutul pentru Cercetarea şi Prevenirea Criminalităţii. Potrivit aceluiaşi studiu, cei mai imprudenţi şoferi sunt tinerii sub 25 de ani.