Evenimentul Zilei > Vremea > România, sub Cod portocaliu. Meteorologii au anunțat ploi torențiale, grindină și vijelii. HARTĂ
România, sub Cod portocaliu. Meteorologii au anunțat ploi torențiale, grindină și vijelii. HARTĂ

România, sub Cod portocaliu. Meteorologii au anunțat ploi torențiale, grindină și vijelii. HARTĂ

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis miercuri o avertizare Cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată valabilă până joi dimineaţa în Transilvania, Moldova, la munte, precum şi în nordul Olteniei şi al Munteniei.

În zonele vizate, vor fi averse torenţiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului şi izolat grindină. Cantităţile de apă vor depăşi în intervale scurte sau prin acumulare 30…40 l/mp şi izolat 50…70 l/mp.

Judeţele marcate integral cu Cod portocaliu sunt Iaşi, Vaslui, Vrancea, Bacău, Neamţ, Covasna, Hunedoara, Mureş, Braşov, Dâmboviţa, Argeş, Vâlcea, Sibiu, Alba şi Hunedoara şi parţial Mehedinţi, Gorj, Prahova şi Buzău.

În același timp, în următoarele 24 de ore este în vigoare o avertizare Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată în sud-vestul, sudul, centrul şi estul ţării, unde vor fi averse, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii şi izolat grindină.

Harta meteo cu codul portocaliu

Ploile vor avea şi caracter torenţial, iar cantităţile de apă vor depăşi în intervale scurte sau prin acumulare 25…40 l/mp.

Potrivit meteorologilor, astfel de fenomene vor fi prezente și pe arii restrânse în restul Munteniei.

Cum va fi vremea astăzi în țară

Vremea va fi închisă și ploioasă miercuri în Iași. Temperatura maximă va fi de 22 de grade Celsius, iar minima va fi de 16 grade. Vântul va sufla, în general, ușor. Și joi va ploua în Iași, iar temperatura va scădea și mai mult, până la o maximă de 20 de grade Celsius.

În cea mai mare parte a zonei montane va ploua, iar vântul o să bată cu putere. Temperaturile nu se modifică prea mult față de ziua anterioară, doar la Stâna de Vale va fi mai răcoare,  unde termometrele vor înregistra doar 18 grade Celsius. La Sinaia și Păltiniș vor fi 20 de grade, în timp ce  la Predeal vor fi 21 de grade.

În zona litoralului se anunță o zi frumoasă, cerul va fi senin și vânt plăcut. Maximele se vor situa în jurul valorilor de 25-28 de grade Celsius. Apa mării va fi caldă, cu o temperatură de 24 de grade Celsius. Doar în prima parte a zilei meteorologii au anunțat condiții de ceață.

Publicat in categoriile: Vremea
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: