Evenimentul Zilei > Actualitate > România, studiu de caz pentru cercetătorii americani. Care a fost cea mai mare greșeală în pandemie
România, studiu de caz pentru cercetătorii americani. Care a fost cea mai mare greșeală în pandemie

România, studiu de caz pentru cercetătorii americani. Care a fost cea mai mare greșeală în pandemie

Pe măsură ce creșterea devastatoare a variantei Delta se atenuează în multe regiuni ale lumii, oamenii de știință elaborează un plan despre când și unde va avea loc trecerea Covidului la o boală endemică în 2022. Renumiții cercetători vorbesc şi despre România cu privire la greșelile care s-au făcut.
Potrivit interviurilor realizate de Reuters cu mai mulți experți importanți în domeniu, aceştia spun că se așteaptă ca primele țări care vor ieși din pandemie să fi avut o combinație de rate ridicate de vaccinare și imunitate naturală în rândul persoanelor care au fost infectate cu nou coronavirus, cum ar fi Statele Unite, Marea Britanie, Portugalia și India.

În opinia lor,  SARS-CoV-2 rămâne un virus imprevizibil, care suferă mutații

Niciun cercetător nu ar exclude complet ceea ce unii au numit un „scenariu apocaliptic”, în care virusul suferă o mutație până la punctul în care se sustrage imunității câștigate cu greu. Cu toate acestea, ei și-au exprimat încrederea tot mai mare că multe țări vor fi lăsat în urmă ce a fost mai rău în ceea ce privește pandemia în anul următor.

Credem că între acest moment și sfârșitul anului 2022, acesta este punctul în care vom avea controlul asupra acestui virus… în care putem reduce semnificativ bolile grave și decesele”, a declarat Maria Van Kerkhove, epidemiolog care conduce răspunsul COVID-19 al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Punctul de vedere al agenției se bazează pe munca depusă împreună cu experții în boli care trasează evoluția probabilă a pandemiei în următoarele 18 luni. Până la sfârșitul anului 2022, OMS urmărește ca 70% din populația lumii să fie vaccinată.

Dacă vom atinge acest obiectiv, vom fi într-o situație foarte, foarte diferită din punct de vedere epidemiologic”, a declarat Van Kerkhove pentru Reuters.

Între timp, ea își face griji cu privire la țările care ridică prematur precauțiile COVID: „Este uimitor pentru mine să văd, știți, oameni pe străzi, ca și cum totul s-ar fi terminat”. Cazurile și decesele cauzate de COVID-19 au scăzut din august în aproape toate regiunile lumii, potrivit raportului OMS din 26 octombrie.

Ce spun cercetătorii despre situaţia din România în analiza Reuters

În opinia lor, Europa a fost o excepție, tulpina Delta făcând noi ravagii în țări cu o acoperire vaccinală scăzută, cum ar fi Rusia și România, precum și în locuri care au ridicat cerințele privind purtarea măștii.

Varianta a contribuit, de asemenea, la creșterea numărului de infecții în țări precum Singapore și China, care au rate ridicate de vaccinare, dar o imunitate naturală redusă din cauza măsurilor de izolare mult mai stricte.

„Tranziția va fi diferită în fiecare loc, deoarece va fi determinată de gradul de imunitate din populație din cauza infecției naturale și, desigur, de distribuția vaccinurilor, care este variabilă… de la un județ la altul, de la o țară la alta”, a declarat Marc Lipsitch, epidemiolog la Harvard T.H. Chan School of Public Health.

Mai mulți experți au declarat că se așteaptă ca valul Delta din SUA să se încheie în această lună și să reprezinte ultimul val major de COVID-19.

„Facem tranziția de la faza pandemică la faza mai endemică a acestui virus, în care acest virus devine pur și simplu o amenințare persistentă aici, în Statele Unite”, a declarat fostul comisar al Administrației pentru Alimente și Medicamente, Scott Gottlieb.

Chris Murray, de la Universitatea din Washington: cazurile Delta se vor termina în noiembrie

Chris Murray, unul dintre cei mai importanți cercetători de la Universitatea din Washington, consideră, de asemenea, că valul de cazuri Delta din SUA se va încheia în noiembrie. „Vom intra într-o creștere foarte modestă în timpul iernii” a cazurilor de COVID-19, a spus el. „Dacă nu există noi variante majore, atunci COVID începe să se reducă cu adevărat în aprilie”, a spus expertul.

Chiar și acolo unde cazurile cresc pe măsură ce țările elimină restricțiile pandemice, ca în Marea Britanie, vaccinurile par să împiedice oamenii să iasă din spital

Epidemiologul Neil Ferguson de la Imperial College London a spus că pentru Marea Britanie, „cea mai mare parte a pandemiei ca urgență este în urmă”. Se așteaptă în continuare ca COVID-19 să rămână un contributor major la îmbolnăvire și deces în anii următori, la fel ca și alte boli endemice, cum ar fi malaria. „Endemic nu înseamnă benign”, a spus Van Kerkhove.

Unii experți spun că virusul se va comporta în cele din urmă ca rujeola

Alții văd că COVID-19 devine mai mult o boală respiratorie sezonieră, cum ar fi gripa. Sau, virusul ar putea deveni mai puțin ucigaș, afectând în mare parte copiii, dar asta ar putea dura decenii, au spus unii.

Ferguson de la Imperial College se așteaptă la decese peste medie în Marea Britanie din cauza bolilor respiratorii cauzate de COVID-19 în următorii doi până la cinci ani, dar a spus că este puțin probabil să copleșească sistemele de sănătate sau să impună reimpunerea distanței sociale. „Va fi o evoluție treptată”, a spus Ferguson.

Virusul va continua probabil să sufere mutații, necesitând injecții anuale de rapel adaptate celor mai recente variante

Dacă apare un scenariu sezonier COVID, în care virusul circulă în tandem cu gripa, se așteaptă ca acesta să aibă un impact semnificativ asupra sistemelor de sănătate.

„Va fi o problemă pentru spitale cu crizele în timpul iernii”, a spus expertul. Iar Richard Hatchett, directorul executiv al Coalition for Epidemic Preparedness Innovations, a declarat că unele țări sunt bine protejate de vaccinuri, iar în alte părţi lumea rămâne vulnerabilă.

„Ceea ce mă ține treaz noaptea în legătură cu COVID este îngrijorarea că am putea avea o variantă care să evite vaccinurile noastre și să evite imunitatea de la infecția anterioară”, a spus Hatchett pentru reuters.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.