Comisia Europeană (CE) somează România să îşi alinieze legislaţia privind datoria vamală la Codul vamal al Uniunii. Dacă nu iau măsuri în următoarele două luni, autoritățile de la București pot primi un aviz motivat din partea forului de la Bruxelles.
România este vizată de un nou avertisment de la Comisia Europeană (CE). Forul de la Bruxelles a decis, joi, să trimită o scrisoare de punere în întârziere pentru a solicita autorităților de la București să îşi alinieze legislaţia privind datoria vamală la Codul vamal al Uniunii (Regulamentul UE nr. 952/2013), se arată într-un comunicat al Executivului comunitar, citat de Agerpres.
Aceste norme prevăd că autorităţile vamale au la dispoziţie trei ani pentru a comunica debitorului o datorie. În cazul în care datoria vamală ia naştere ca rezultat al unei fapte penale, autorităţile vamale au la dispoziţie zece ani pentru a comunica.
Legislaţia vamală din România prevede că datoria vamală nu poate fi comunicată debitorului după cinci ani de la momentul la care a luat naştere datoria vamală, indiferent dacă a luat naştere ca rezultat al unei fapte penale. De asemenea, această dispoziţie nu respectă perioada de trei ani pentru comunicarea datoriei vamale definită în legislaţia vamală a UE.
În cazul în care România nu ia măsuri în următoarele două luni, Comisia poate transmite un aviz motivat autorităţilor.