Evenimentul Zilei > Actualitate > România ŞOCHEAZĂ din nou Europa! O familie de ROMÂNI din SPANIA intenţiona să-şi VÂNDĂ copilul în schimbul unei sume de BANI, două OI şi un PORC | FOTO
România ŞOCHEAZĂ din nou Europa! O familie de ROMÂNI din SPANIA intenţiona să-şi VÂNDĂ copilul în schimbul unei sume de BANI, două OI şi un PORC | FOTO

România ŞOCHEAZĂ din nou Europa! O familie de ROMÂNI din SPANIA intenţiona să-şi VÂNDĂ copilul în schimbul unei sume de BANI, două OI şi un PORC | FOTO

Dacă pentru cei mai mulţi părinţi copiii reprezintă totul pe lume, iată că există şi fiinţe umane pentru care propriul copil nu înseamnă nimic altceva decât o monedă de schimb pentru ceea ce au nevoie la un moment dat în viaţă.

Autorităţile din Spania au salvat o fată de 15 ani de origine română pe care familia voia să o vândă la propriu pentru căsătorie în schimbul a 3.500 de euro, două oi, un porc şi 100 de sticle de whiskey. Tânăra trăia alături de părinţii săi într-o localitate din Granada şi urma să ajungă în mijlocul unei alte comunităţi de români stabilite în Asturias.

În ciuda faptului că fata face parte din minoritatea rromă, presa spaniolă a precizat că sunt români, criteriul fiind legat de naţionalitate şi nu de etnie.

Tânăra de 15 ani era destinată să se căsătorească cu un tânăr de 16 ani, acesta nefiind singurul caz de acest fel din familia lor, destinul lor fiind stabilit în numele tradiţiei după care trăiesc.

Serviciile Sociale au iniţiat investigaţia după ce un cetățean s-a sesizat și a alertat autoritățile, după ce în comunitate circulau mai multe zvonuri conform cărora cele două minore urmau să fie vândute. Localnicul, care le cunoaștea pe fetițe din copilărie, a vrut să prevină o asemenea practică barbară. Serviciile Sociale au colaborat cu martorii și au reușit să le salveze pe cele două fete de calvar.

La momentul de faţă, minorele se află într-un centru de protecţie a minorilor din Spania unde au parte de consiliere psihologică şi susţinere din partea statului spaniol.

Părinții fetelor se află momentan în arest, sub acuzațiile de trafic de persoane, constrângere, privare de libertate și amenințări.

Deși traumatizată, fata de 15 ani a făcut dezvăluiri cutremurătoare autorităților spaniole. Nunta aranjată urma să aibă loc la mijlocul lunii mai. „Suma” pe care urma să fie „tranzacționată” e un fel de zeste în comunitatea din care face parte, cea rromă. De asemenea, familia mirelui se angaja să-i cumpere rochia de mireasă și să organizeze petrecerea de nuntă.

Norocul tinerei a fost că autorităţile spaniole au intervenit la timp, fata urmând să fie luată luna aceatsa în noua familie de unde ar fi urmat să nu mai meargă la şcoală.

Acesta nu este singurul caz în care minori de origine română sunt la propriu vânduţi în schimbul unor sume de bani sau a unor bunuri. Anul trecut, autoritățile din Spania s-au confruntat cu un caz similar și au salvat o fată de 11 ani de origine română vândută de familie pentru căsătorie în schimbul sumei de 17.000 de euro. Cinci persoane din cele două familii implicate au fost arestate în acest caz, sub acuzaţia de trafic de persoane, abuzuri sexuale, viol şi muncă forţată.

Poliţia spaniolă a iniţiat investigaţia după ce a aflat că, în mai 2014, un copil a fost vândut de părinţi pentru suma de 17.000 de euro, în scopul căsătoriei, la o petrecere de angajament din România. Fetiţa, care locuia cu părinţii în oraşul Sevilla, a fost agresată de familia viitorului soţ. "A fost insultată în mod constant, a fost ameninţată şi bătută, fiind forţată să întreţină relaţii sexuale cu viitorul soţ, scrie abc.es citat de Antena 1.