Editura Evenimentul si Capital

România şi TRANZACȚIILE CU ARME. Raport secret de la Londra şi MILIARDE DE EURO în SCANDALUL ANULUI - EXCLUSIV

Foto: independent.md
Autor: | | 11 Comentarii | 9096 Vizualizari

Un flux fără precedent de arme din Europa Centrală și de Est inundă câmpurile de luptă din Orientul Mijlociu

Conform unui Raport secret al Londrei care a „transpirat", mai multe țări din Europa de Est printre care se numără Croația, Cehia, Serbia, Slovacia, Bulgaria, Bosnia, Herțegovina, Muntenegru și România au efectuat după 2012 tranzacții cu arme în valoare de 1,2 miliarde euro destinate Turciei și Orientului Mijlociu și redirecționate către Siria și Yemen.

Evenimentul zilei a intrat în posesia raportului complet al specialiștilor în Intelligence privind afacerea cu armament în care ar fi implicate opt țări printre care și România, dar și Statele Unite ale Americii, în perioada 2012-2015. Investigația arată că armele au fost deturnate către grupurile de rebeli ale opoziției siriene și către grupurile islamiste inclusiv ISIS.

„România a făcut exporturi de armanet de peste 81 de milioane de euro începând cu 2012, în timp ce Apărarea nu a beneficiat nici până azi de 2% din PIB, industria militară fiind la pământ. Cifra ar fi mult mai mare conform analizei International Center for Criminal Intelligence (SUA), multe arme fiind expediate către Turcia, iar de acolo către Siria și Yemen, cu destinația finală ISIS.“, potrivit analistului militar și expert în Intelligence Sebastian Sârbu, vicepreședinte al Academiei Naționale de Securitate și Organizarea Apărprii, Special Advisor Helsinki Think Tank.

1.2 miliarde de euro pentru coridorul cu arme către Orientul Mijlociu

În Belgrad a staționat în noaptea din 28 noiembrie 2015 gigantul motoarelor turbopropulsoare ale unui Ilyushin II-76 avionul belarus Ruby de marfă, încărcat cu arme destinate conflictelor îndepărtate. Pe aeroportul Nikola Tesla, aeronava din Serbia a transportat arme la Jeddah, Arabia Saudită.

Acesta a fost unul dintre cele pe puțin 68 de zboruri în doar 13 luni, ce transporta arme și muniții către state din Orientul Mijlociu și Turcia care, la rândul său, cu brațele îndreptate către războaie civile brutale din Siria și Yemen, au transportat arme. Rețeaua de Investigații Balcanice, BIRN, și Organizația Contra Criminalității, dar și Organizația Proiectul de Raportare a Corupției, OCCRP, au prezentat raportul lor în acest sens. Astfel, zborurile formează doar o mica parte din 1,2 miliarde € în tranzacții de arme între țările menționate, din 2012, când părți ale primăverii arabe au intrat intr-un conflict armat.

În spatele investigației se află mai multe documente:

1) Documente referitoare la legalitatea comerțului cu arme;

2) Contracte și certificate de utilizator final legate de vânzările de arme;

3) Zborurile care transportă muniție între Arabia Saudită și Turcia;

4) Zboruri cu arme între Europa Centrală și de Est și Orientul Mijlociu;

5)Transporturile de armament din SUA sub administrația Obama de la porturile din Balcani înapoi către Turcia și Iordania, țări partenere SUA (aliate);

6) Departamentul Apărării al SUA a cumpărat și vândut arme și munitii din și prin Balcani.

Între timp, în ultimii doi ani, în timp ce mii de tone de arme zboară spre sud, sute de mii de refugiați au fugit la nord de conflictele care au ucis mai mult de 400.000 de oameni. Dar, în timp ce țările balcanice și europene au închis ruta de refugiați, miliarde de euro se trimit pentru tranzacții cu arme pe coridorul menționat cu avionul și nave în Orientul Mijlociu, totul rămânând o afacere secretă până acum și foarte profitabilă.

„Este o afacere aproape sigur ilegală în conformitate cu experții în arme și experții în domeniul drepturilor omului. Dovezile indică devierea sistematică a armelor către grupurile armate teroriste. Dar, cu sute de milioane de euro puse în joc și fabrici de armament cu lucru peste program, țările au un stimulent puternic pentru a lăsa să crească afacerile. Licențele de export de arme, care ar trebui să garanteze destinația finală a mărfurilor, au fost acordate în ciuda dovezilor ample că armele sunt redirecționate către grupurile armate siriene.“, mai susține analistul militar..

Robert Stephen Ford, ambasadorul SUA în Siria între anii 2011 și 2014, a declarat că acest tip de comerț este coordonat de Agenția Centrală de Informații din SUA, CIA, Turcia și statele din Golf prin intermediul centrelor din Iordania și Turcia, cu toate că, în practică, livrările de arme de multe ori au fost deturnate în acest proces. Raportul dezvăluie modul în care mii de puști de asalt, mortiere, lansatoare de rachete, arme anti-tanc și mitraliere grele sunt expediate în regiuni tulburi, fiind originare din Bosnia, Herțegovina, Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Muntenegru, România, Serbia și Slovacia.

De la escaladarea conflictului sirian, în 2012, aceste opt țări au aprobat transferul de arme și muniții în valoare de cel puțin 1,2 miliarde de euro către Arabia Saudită, Iordania, Emiratele Arabe Unite și Turcia. Cifra este mult mai mare conform contraanchetei Internațional Center for Criminal Intelligence din SUA, iar majoritatea armelor au fost direcționate în final către ISIS cu complicitatea SUA sub administrația Obama. Date privind licențele de export de arme pentru patru din cele opt țări care nu au fost disponibile pentru 2015 și sapte din opt țări pentru 2016. Cele patru țări beneficiare sunt principalii furnizori de arme către Siria și Yemen cu puține sau fără antecedente de cumpărare din Europa Centrală și de Est până în 2012. Și ritmul transferurilor nu este încetinit, cu unele dintre cele mai mari oferte aprobate în 2015.

Arme și muniții de Est și Europa Centrală au fost identificate în mâinile unor luptători ai grupurilor islamiste, cum ar fi Ansar al-Sham, Al Qaeda afiliat Jabhat al-Nusra, Statul Islamic din Irak si Levant, ISIS, în Siria și fortele sunnite din Yemen. Din cele 1,2 miliarde de euro în arme și muniții aprobate pentru export, au fost livrate circa 500 de milioane de euro, potrivit informațiilor comerciale ONU și rapoartele naționale de export de arme.

Viorica Dancila LOVESTE in GUVERN! Ministrii care vor pleca! Numele SURPRIZA de pe lista premierului

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Internaţional

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI