România va fi afectată de un blocaj anticiclonic, aceasta însemnând, în primul rând, că vremea se va încălzi, numai că vor lipsi precipitațiile. Temperaturile se vor situa în intervalul 23 – 25 de grade Celsius pentru această perioadă, lucru din cauza căruia agricultorii deja iau în calcul serioasele pierdere prin care vor trece.

„După ce seceta pedologică deja instalată la finele verii 2019 în grânarul României a fost amplificată în ultimele 6 luni de un regim pluviometric deosebit de modest, situația se va înrăutăți progresiv pe fondul lipsei totale a precipitațiilor, cel puțin până spre jumătatea lunii aprilie.

La mijlocul lunii martie, starea precară a culturilor de toamnă (grâu, orz, rapiță) a fost amplificată de fenomenul de îngheț, care, în unele zone, a degradat total suprafețe extinse cu rapiță sau păioase, iar agricultorii se așteaptă la pierderi uriașe”, scrie Cancan.

„Pe parcursul săptămânii viitoare, contextul sinoptic în spațiul euro-atlantic va fi dominat de un blocaj anticiclonic, care nu va permite sistemelor frontale să se apropie de zona geografică a țării noastre, iar precipitațiile vor fi inexistente.

Vremea se va încălzi treptat în toate regiunile, devenind mai caldă decât normalul climatologic al perioadei, iar temperaturile maxime se vor situa, în general, între 14…23°C, posibil 24-25°C în Câmpia Română și de Vest”, mai menționează sursa.