Evenimentul Zilei > Actualitate > România deține o comoară neexploatată! Ne-ar ajuta să devenim independenți față de ”marile puteri”
România deține o comoară neexploatată! Ne-ar ajuta să devenim independenți față de ”marile puteri”

România deține o comoară neexploatată! Ne-ar ajuta să devenim independenți față de ”marile puteri”

Majorările de prețuri din ultima perioadă sunt o problemă destul de serioasă pentru români. Într-un moment de grea încercare, totuși apar și veștile bune. De data aceasta anunțul vine de la Federația Patronală de Petrol și Gaze (FPPG), care a făcut o serie de precizări importante.

Luni seara, românii au primit o veste importantă din partea reprezentanților Federației Patronale de Petrol și Gaze (FPPG). Într-o scrisoare deschisă, aceștia vorbesc despre salvarea României în ceea ce privește energia. Am putea fi o țară independentă dacă am folosi gazele naturale din Marea Neagră.

În scrisoare, specialiștii trag un semnal de alarmă. Având în vedere dezvoltarea infrastructurii, se estimează că până în anul 2030, importul de gaze ar putea crește la 50%. Gazele naturale de la noi din țară ne-ar putea salva de o serie de cheltuieli și de prețurile majorate în ultima perioadă.

Reprezentanții FPPG susțin că au fost făcute în greșeli, însă ele pot fi reparate destul de repede. Conform informațiilor transmise de aceștia în scrisoare deschisă, companiile sunt pregătite să se implice în proiecte de miliarde de euro pentru a aduce gazele naturale din Marea Neagră la țărm. Un astfel de proiect ar fi extrem de benefic pentru consumatori.

„FPPG face următorul apel la factorii decizionali în această perioadă de criză: Gazele naturale din Marea Neagră reprezintă soluţia pentru independenţa energetică a României. În lipsa acestor proiecte, se estimează că importurile de gaze ar putea creşte la 50%, la nivelul anului 2030. De aceea, haideţi să încercăm cu toţii să nu repetăm greşelile făcute în ultimii ani.

Companiile sunt pregătite să demareze proiecte de miliarde de euro pentru a aduce gazele naturale la ţărm, pentru consumatori. Avem nevoie de acest cadru legislativ astăzi, mâine s-ar putea să fie prea târziu”, spun reprezentanții FPPG într-o scrisoare deschisă.

Gazele naturale din Marea Neagră sunt singura soluție pentru România

Prețul laenergie și gaze a crescut în toată, iar acestea aduc scumpiri și în cazul produselor alimentare, îmbrăcăminte și multe altele. Comisia Europeană vine cu recomandări pentru fiecare stat, mai ales pentru cele care au resurse pentru a deveni independente. Federația Patronală de Petrol și Gaze îmbrățișează această idee și consideră că gazele naturale din Marea Neagra ar fi singura soluție pentru ca românii să se bucure de o iarnă mai ușoară.

„Pe fondul crizei globale care se manifestă şi în sectorul energetic al tuturor ţărilor Uniunii Europene (UE), Comunicarea Comisiei Europene include un set de măsuri pe care UE şi statele sale membre le pot lua pentru a gestiona impactul imediat al creşterii preţurilor şi pentru a consolida rezilienţa la şocuri viitoare. În linie cu recomandările Comisiei Europene, FPPG atrage atenţia asupra faptului că soluţia pentru ca ţara noastră să evite astfel de situaţii constă în adoptarea de politici energetice stabile şi predictibile pe termen lung, care să stimuleze investiţiile şi, implicit, producţia autohtonă de energie”, se mai arată în documentul citat.

România putea să se pună la adăpost de mulți ani, susțin reprezentanții FPPG, care consideră că un cadru legislativ echilibrat, stabil, dar și competitiv ar ajuta țara noastră să fie mai bine pregătită pentru iernile friguroase. Extragerea gazelor naturale din Marea Neagră putea fi luată în considerare cu câțiva ani în urmă, însă cadrul legislativ de la noi din țară nu a fost unul favorabil investițiilor de o așa anvergură.

„Din păcate, în ciuda eforturilor industriei de a comunica specificul şi beneficiile proiectelor de gaze naturale offshore, legislaţia în vigoare (adoptată în 2018) a blocat investiţiile planificate de companii şi, implicit, avansarea proiectelor. Gazele naturale din Marea Neagră reprezintă singura soluţie a României pentru a-şi securiza accesul la energie şi de a traversa cu succes perioada tranziţiei energetice.

Mai mult, proiectele din Marea Neagră pot sprijini relansarea unor sectoare industriale din Romania şi ar genera contribuţii semnificative la bugetul de stat. De aceea, pe parcursul ultimelor luni, reprezentanţii şi partenerii FPPG au organizat ample discuţii cu membrii Parlamentului României, reuşind să găsească consens politic cu privire la urgenţa proiectelor de gaze naturale din Marea Neagră, dar şi la necesitatea unor prevederi clare privind stabilitatea fiscală şi legislativă, un sistem fiscal echilibrat şi mecanisme de piaţă liberă”, semnalează reprezentanţii federaţiei.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.