România s-a înroşit la faţă. Vezi harta aleşilor. PDL s-a refugiat în 10 reşedinţe de judeţ

România s-a înroşit la faţă. Vezi harta aleşilor. PDL s-a refugiat în 10 reşedinţe de judeţ

36 de judeţe şi 28 de reşedinţe de judeţ aparţin USL. PDL a câştigat un CJ şi 10 capitale de judeţ. UDMR a câştigat Satu Mare, pe lângă Har-Cov.

Uniunea Social Liberală şi-a adjudecat cele mai multe mandate la alegerile de duminică. Nu doar exit-poll-urile ci şi datele centralizate de BEC ne arată o hartă aproape roşie. Potrivit rezultatelor parţiale, anunţate de BEC, aseară, la ora 18.00, prezenţa la vot la nivel naţional a fost de 60,72%. La Consiliile Judeţene USL a obţinut 49,37%, PDL - 15,68%, iar PP-DD - 8,40%. Nu se cunoaşte încă numărul de voturi obţinut acolo unde PDL a candidat în alianţe locale. Pentru şefia consiliilor jude­ţene USL a primit 49,31%, PDL -15,46% şi PP-DD 8,33%. Tot USL a obţinut la nivel naţional şi cele mai multe fotolii de primari, respectiv 43,93% ,fiind urmată de PDL - 15,17% şi PSD 10,60%.În ceea ce priveşte consilierii locali, USL avea 34,2% PDL - 15,42%, PSD - 9,41%. Capitala a fost câştigată de Sorin Oprescu cu 56,25%. Principalul său contracandidat, Silviu Prigoană (PDL) a primit 15,98%, urmat de independentul Nicuşor Dan cu 9,44%. În ceea ce priveşte Consiliul General al Capitalei, cele mai multe mandate le-a obţinut USL cu 55,20%, urmat de PDL - 16,26% şi PP-DD - 10,41%.

În ţară, baronul de Argeş Constantin Nicolescu a câştigat, pentru a treia oară, şefia CJ. La Bacău, Romeo Stavarache a fost ales din nou primar cu 62%. CJ Caraş Severin a fost adjudecat de Sorin Frunzăverde, acum în barca PNL. La Craiova, Antonie Solomon, primar din 2004, a fost învins de Lia Olguţa Vasilescu. La Iaşi, Cristian Adomniţei l-a învins pe Constantin Simirad, acesta anunţând că se retrage din viaţa politică. La CJ Suceava, Cătălin Nechifor l-a devansat pe democrat-liberalul Gheorghe Flutur. CJ Teleorman a fost câştigat de Liviu Dragnea cu aproape 69%. Baronul de Vrancea, Marian Oprişan a câştigat şi el cu 72%. PDL-ul a pierdut Capitala, dar în ţară, nu a fost învins definitiv. La Arad, Gheorghe Falcă a câştigat un nou mandat de primar, iar la Braşov George Scripcaru a fost ales cu 44%. La Cluj PDL nu a câştigat doar fotoliul de primar, Emil Boc învingându-l pe Marius Nicoară, ci şi CJ cu Alin Tişe. De asemenea, Gabriel Boriga a câştigat primăria Târgovişte. Primăria Târgu Mureş a fost adjudecată de Dorin Florea, iar la Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan (Pinalti) l-a învins pe candidatul USL. Şi la Mehedinţi, primăria a fost câştigată de Constantin Gherghe, care a obţinut aproximativ 50% din voturi. Şi partidul lui Dan Diaconescu a câştigat un fotoliu de primar la Giurgiu cu independentul Nicolae Barbu susţinut de PP-DD. UDMR a reuşit să recupereze de la PCM primăriile din Sfântu Gheorghe,Covasna, Baraolt şi Târgu Secuiesc, potrivit unei numărători paralele a formaţiunii conduse de Kelemen Hunor.

Clik pe imagine pentru a mări

Ne puteți urmări și pe Google News

Faţă de 2008, USL nu a luat procente în plus la votul politic Cel mai slab scor înregistrat de USL a fost la consiliile judeţene (inclusiv Consiliul General al Municipiului Bucureşti). Acesta reprezintă votul politic pur, pentru că relevă opţiunile electoratului pentru formaţiunea social- liberală, candidaţii acesteia neavând nicio influenţă. Potrivit estimărilor BEC după centralizarea rezultatelor din 44% din secţiile de votare, USL a obţinut 43,37%. Faţă de alegerile locale din 2008 diferenţa nu este una semnificativă. Practic, Uniunea nu pare să fi reuşit duminică să obţină procente în plus. În urmă cu 4 ani, PSD, PNL şi PC au candidat separat. Scorul cumulat al celor trei formaţiuni a fost 49,49%. Social-democraţii au fost votaţi atunci de 27,97%, liberalii au avut 18,20% din sufragii, iar conservatorii, 3,32%.

În ceea ce priveşte PDL, votul- sancţiune este evident. În 2008, democrat- liberalii aveau 28,92%, cu un procent peste PSD, în timp ce duminică ei au obţinut 15,68%.

"Pe Băsescu n-o să-l ferească Dumnezeu"

Victor Ponta flutură din nou public ipoteza suspendării preşedintelui Traian Băsescu. Şeful statului a comentat ieri lapidar eşecul PDL în alegerile locale, în întâlnirea avută cu Prinţul Charles: "Ferească Dumnezeu de mai rău!". Ponta a replicat acid: "Pe domnia sa nu cred că o să-l ferească Dumnezeu, pentru că îşi va pierde sigur... îşi termină mandatul de preşedinte". "Faptul că preşedintele ţării s-a implicat în campania electorală, denotă că unele proaste obiceiuri sunt greu de dezvăţat. Ne ocupăm împreună de lucrul ăsta. Oricum, preşedintele jucător nu mai există, ieri nu ştiu de ce a ieşit la încălzire, că nu i-a folosit la nimic", a spus Ponta, conform Agerpres. Întrebat dacă, în opinia, sa preşedintele Traian Băsescu nu îşi va finaliza mandatul, premierul a răspuns: "Nu, am zis că îşi va încheia mandatul. Domnia sa trebuie, nu mai are voie să mai candideze (...) Am spus doar că pentru domnia sa mai bine nu va fi", a clarificat Ponta.

Emil Boc, cuiul din talpa USL. Clujul rămâne în culorile PDL

Mihai Şoica

Cu un guvern ostil şi cu doi lideri ai USL care toată săptămâna au stat la Cluj, Emil Boc a reuşit ceea ce puţini au mai crezut, să câştige alegerile pentru funcţia de primar al capitalei Ardealului. Clujul reprezenta ultimul bastion al PDL. Totul sau nimic. În ultimii ani, Clujul a devenit a doilea oraş care contribuie la bugetul central al statului, după Bucureşti. Victor Ponta şi Crin Antonescu, liderii USL, şi-ar fi dorit să îl invingă pe Emil Boc în fieful propriu, ca o tranşare definitivă a hegemoniei USL la nivel naţional.

Emil Boc l-a bătut pe Marius Nicoară la o diferenţă de aproape două procente. Boc a contabilizat 53.674 voturi iar Marius Nicoară 52.251, adică o diferenţă de 1.423 de voturi. Nicoară a băut şampania prea devreme

Duminică seara, la sediul USL, bucuria era imensă. După aflarea rezultatelor de la exit-polluri, Marius Nicoară s-a bucurat şi apoi a început să colinde secţiile de votare pentru "conservarea voturilor" şi evitarea furtului electoral. După miezul nopţii au început să se centralizeze primele secţii de votare. Odată cu primele date, Marius Nicoară şi-a dat seama că va pierde alegerile deoarece secţiile din marile cartiere muncitoreşti ale Clujului, Mănăştur şi Mărăşti, l-au dat câştigator pe Emil Boc.

Ieri, la prânz, Marius Nicoară a încercat o ultimă strategie şi l-a acuzat pe Boc că a falsificat alegerile cu ajutorul preşedinţilor secţiilor de votare. Biroul Electoral Municipal Cluj a respins acuzaţiile dar şi cererea de renumărare a voturilor.

Marele perdant al acestor alegeri a fost Alin Tişe, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj care a pierdut alegerile la mustaţă, diferenţa fiind, după unele surse oficiale, de sub 1.000 de voturi. Emil Boc l-a bătut pe Marius Nicoară la o diferenţă de aproape două procente. Citiţi şi:

  • ALEGERI LOCALE 2012. O victorie ca în 1990
  • Liviu Dragnea: Lista judeţelor şi a primăriilor reşedinţă de judeţ câştigate de USL
  • Victor Ponta: USL a scos PDL din Bucureşti
  • Gheorghe Ştefan (Pinalti) a câştigat primăria Piatra Neamţ
  • Gabriel Boriga (PDL) a câştigat un nou mandat de primar la Târgovişte
  • Monica Macovei: "Clujenii ne-au demonstrat că onestitatea în politică poate învinge"
  • Scuza lui Antonie Solomon, fostul primar al Craiovei. A pierdut pentru că era "obosit şi stresat"
  • Iliescu: Nu aşteptam chiar acest scor!