România s-a cutremurat în această dimineață. Ce magnitudine a avut seismul

România s-a cutremurat în această dimineață. Ce magnitudine a avut seismul Sursa foto: INQUAM_Photos

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului a transmis că un cutremur s-a produs chiar în această dimineață, luni, 29 mai. Seismul s-a resimțit în patru județe.

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului a transmis că un cutremur de magnitudinea de 3,5 grade pe scara Richter a fost înregistrat în dimineața zilei de luni, 29 mai, în Crișana, Arad, la ora 06:25:28. Seismul s-a produs la 10 kilometri adâncime și s-a resimțit în apropierea următoarelor oraşe: 22km E de Arad, 48km NE de Timișoara, 74km SE de Bekescsaba, 92km N de Reșița.

În ultima perioadă tot mai multe cutremure s-au produs în Crișana, Arad. Locuitorii din această zonă a României au intrat în panică în urmă cu mai bine de o săptămână când un cutremur de 4.9 grade pe scara Richter, intensitate VI, a fost înregistrat. Seismul a avut patru replici. Prima dintre ele a fost înregistrată la aproape două ore distanță și a fost de 4,3 grade pe scara Richter.

Ce spun seismologii despre valul de cutremure din județul Arad

Cutremurele din Arad au atras atenția seismologilor, mai ales, pentru că locuitorii din această zonă au început să fie tot mai îngrijorați și să iasă din casă și la cel mai mic seism. Profesorul Gheorghe Mărmureanu a vorbit despre acest val de cutremure, dar și despre consecințele pentru activitatea seismică din România. Seismologul a explicat că nu trebuie să existe motive de îngrijorare deoarece în timpul unui astfel de cutremur o clădire nu se poate prăbuși. Acest lucru s-ar putea întâmpla doar în cazul unui cutremur de peste 7 grade.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Nu e prima dată când au loc cutremure, în această zonă, aici se înregistrează însă doar cutremure de suprafață, care, da, într-adevăr, zdruncină mai puternic clădirile, iar oamenii sunt tentați să iasă afară din casă. A fost însă un cutremur de aproape 5 grade pe scara Richter. Să nu uităm însă că blocurile și casele se prăbușesc doar la cutremure de peste 7 grade pe scara Richter, deci, acestea, de 5 grade, nu reprezintă un pericol. Au mai fost probleme însă în zona asta, în urmă cu vreo 40 de ani”, a explicat Gheorghe Mărmureanu.