România se va apăra de Rusia cu F-35! SUA, decise să vândă avionul invizibil către aliați

România se va apăra de Rusia cu F-35! SUA, decise să vândă avionul invizibil către aliați

România ar putea cumpăra avioane de luptă F-35 de la Statele Unite, într-un program menit a consolida apărarea europeană în fața expansiunii Rusiei.

În 2018, SUA au lansat o strategie care relaxează restricţiile cu privire la vânzările de armament şi încurajează mai multă implicare a oficialilor în creşterea afacerilor în străinătate pentru industria americană de apărare, prin planul numit „Buy American” („Cumpăraţi produse americane”).

Acum, Statele Unite ale Americii intenţionează să-și extindă vânzările de avioane de luptă F-35, produse de corporaţia Lockheed Martin, către cinci noi state, printre care și România, a anunțat un oficial al Pentagonului, citat de Reuters. Decizia vine într-un moment în care aliaţii europeni îşi consolidează apărarea faţă de Rusia, aflată în expansiune tehnologicăși teritorială.

Vice-amiralul Mathias Winter, şeful biroului F-35 din cadrul Pentagonului, a afirmat, într-o declaraţie trimisă Camerei Reprezentanţilor, că printre „viitorii potenţiali clienţi în domeniul vânzărilor militare în străinătate se numără Singapore, Grecia, România, Spania şi Polonia”. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Și alţi aliaţi ai SUA, precum Finlanda, Elveţia şi Emiratele Arabe Saudite, urmăresc achiziţionarea avionului invizibil F-35.

SUA vor răspunde tuturor solicitărilor oficiale de informaţii despre aparatul de luptă, a mai promis oficialul.

Anul trecut, Belgia a anunţat că preferă aparatele F-35 în defavoarea Eurofighter Typhoon, pentru a-şi înnoi flota de avioane F-16. Afacerea dintre Belgia și Lockheed Martin are o valoare de 4 miliarde de euro (circa 4,55 miliarde de dolari). 

Anunțul oficialului militar american vine în contextul repetatelor apeluri ale Statelor Unite, de la cel mai înalt nivel, ca țările aliiate din NATO să-și sporească investițiile în armament și alte capacități militare, pentru a asigura o repartiție mai justă a cheltuielilor de apărare în interiorul Alianței. În urmă cu un an, o declarație a președintelui SUA, Donald Trump, în care se arăta nemulțumit că țara sa susține financiar securitatea Europei, în timp ce aliații de pe Continent își folosesc banii pentru creștere economică sau susținerea sentimentelor antiamericane, a stârnit nemulțumire în mai multe capitale europene.