Comisia Europeana a sesizat Curtea de Justitie a UE cu privire la netranspunerea legislatiei referitoare la redresarea si rezolutia bancara (BRRD) de catre Romania, Luxemburg, Polonia, Cehia, Suedia si Olanda, ceea ce implica impunerea unei penalitati zilnice pana la transpunerea integrala.
Directiva (2014/59/UE) este un element central al cadrului de reglementare instituit pentru a crea un sector financiar mai sigur si mai solid in urma crizei financiare. De asemenea, directiva este un document important pentru Uniunea bancara a UE, se arata intr-un comunicat al Comisiei Europene.
Noile norme introduse prin BRRD ofera autoritatilor nationale instrumentele si competentele necesare pentru a atenua si a gestiona dificultatile majore sau falimentul bancilor si ale marilor firme de investitii din toate statele membre ale UE.
Obiectivul este acela de a se garanta faptul ca bancile aflate in pragul insolventei pot fi restructurate fara a obliga contribuabilii sa plateasca, in vederea mentinerii stabilitatii financiare, pentru bancile aflate in dificultate. In acest sens, normele prevad, printre altele, ca actionarii si creditorii bancilor sa suporte partea lor de costuri, prin intermediul unui mecanism de "recapitalizare interna".
Comisia Europeana considera extrem de important ca aceste norme sa fie in vigoare in toate statele membre. Data-limita pentru transpunerea acestor norme in dreptul national a fost 31 decembrie 2014, scrie Mediafax.
La 28 mai 2015, Comisia a trimis un aviz motivat unui numar de 11 state membre ale UE, solicitandu-le sa transpuna BRRD. Intrucat in sase state membre ale UE noile norme nu au fost transpuse integral, Curtea a fost sesizata cu privire la nerespectarea acestei obligatii de catre statele in cauza.