Copaci şi stâlpi căzuţi. În Bucureşti precum şi în alte judeţe din ţară s-a dezlănţuit aseară o furtună violentă cu ploaie însoţită de grindină.
Mai multe maşini au fost avariate de copacii şi stâlpii de telegraf căzuţi în urma vântului puternic, iar câteva reţele electrice şi de gaze au fost avariate. Pe Bulevardul Expoziţiei un stâlp a căzut pe un autobuz, iar călătorii n-au putut ieşi pentru că s-au blocat uşile. În zona Unirii un copac a căzut pe un taxi în care se aflau mai multe persoane, pompierii fiind chemaţi pentru descarcerare. Pe Bulevardul Kiseleff precum şi pe alte artere ale Capitalei au fost probleme de circulaţie, după ce mai multe crengi rupte de vijelie au căzut pe carosabil. În Herăstrău, zeci de copaci, mai ales tei, s-au prăbuşit pe aleile parcului.
Prefectul Capitalei, Mihai Cristian Atănăsoaei, a declarat, aseară, că nu a fost necesară convocarea comandamentului de urgenţă în urma furtunii care a afectat Bucureştiul. Atănăsoaei a spus că au fost înregistrate mai multe cazuri de copaci căzuţi, întreruperi ale reţelei electrice, circulaţie îngreunată, însă nu este genul de situaţie care să necesite convocarea unui comandament de urgenţă.
Oprescu promite că străzile vor fi curăţate rapid
Pompierii bucureşteni au intervenit la peste 80 de solicitări, cele mai multe fiind pentru copaci căzuţi pe stradă, pe maşini şi pe case, dar şi pentru evacuarea apei de pe unele străzi din sectoarele 1, 2, 5 şi 6, a declarat, astăzi, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti, Cătălin Eftene, citat de Mediafax.
De asemenea, o parte din acoperişul unui bloc ANL de pe strada Maior Băcilă din Sectorul 2 a fost smuls în timpul furtunii de aseară. Primarul Neculai Onţanu a anunţat că va începe o anchetă pentru stabilirea cauzelor şi vinovaţilor, cărora le va cere să îi despăgubească pe locatarii afectaţi.
Sorin Oprescu a declarat că 85 la sută din străzi vor fi curăţate de copacii căzuţi până mâine, astfel încât să se poată circula normal pe străzile Bucureştiului, atât cu mijloacele de transport în comun, cât şi cu maşinile personale, potrivit sursei citate.
Băsescu, Blocat pe Otopeni
Preşedintele Traian Băsescu a fost blocat aproximativ un sfert de oră pe aeroportul Henri Coandă , la sosirea din vizita în Israel, din cauza aceleiaşi furtuni. Acesta a aşteptat în Salonul Oficial să se deblocheze circulaţia îngreunată din cauza ploii torenţiale.
Localităţi fără curent electric
În urma furtunii de aseară, cinci localităţi din judeţul Harghita au rămas fără curent electric, după ce mai multe posturi de transformare a energiei electrice au fost avariate, precum şi o linie de medie tensiune. Este vorba de localităţile Ciucsângeorgiu, Bancu şi Armăşeni, Sântimbru şi Sânsimion.
Şi în judeţul Neamţ localităţile Miron Costin, Bogzeşti, Climeşti, Butnăreşti şi Giuleşti au rămas fără energie electrică, iar 64 de gospodării au fost inudate.
În judeţul Buzău, 55 de localităţi sunt nealimentate cu energie electrică în această dimineaţă, în urma furtunii puternice de aseară.
Localităţile Geangoeşti, Râncaciov, Ungureni, Gulia, Bezdead, Româneşti, Vişina, Tărtăşeşti şi Odobeşti, din judeţul Dâmboviţa, au rămas şi ele fără curent electric. În Târgovişte, precipitaţiile puternice care au căzut aseară au blocat, timp de aproximativ trei ore, traficul rutier prin pasajul subteran spre DN 72 A Târgovişte-Câmpulung Muscel şi au inundat curtea Spitalului Municipal. Potrivit lui Dorin Staicu, directorul Companiei de Apă din Târgovişte, cele două zone sunt sub nivelul canalizării din oraş. (Dan Forna)
De asemenea, în Vrancea, douăsprezece localităţi nu au curent electric.
Bannere electorale, distruse de furtună
Furtuna de aseară a provocat pagube şi în oraşul Giurgiu, unde vântul puternic a smuls acoperişurile unui liceu şi ale unui bloc, a rupt câţiva copaci, a distrus bannerele electorale şi corturile amenajate pentru Târgul de Moşi, care va avea loc mâine. Timp de două ore, oraşul a fost în beznă şi fără alimentare cu apă.
Unsprezece localităţi din judeţul Brăila au fost afectate de furtună şi de grindină. Acestea au provocat atât întreruperea alimentării cu energie electrică, cât şi pagube în gospodării, acoperişurile mai multor case fiind distruse de vânt.
Trafic bulversat la Ploieşti
Zece gospodării de pe strada Tânărul Muncitor şi mai multe intersecţii importante din Ploieşti au fost inundate aseară din cauza ploii torenţiale. „Ne-am obişnuit să chemăm pompierii să ne scoată apa din curte. Nu ştiu dacă mai apuc ziua în care o să bage canalizare şi pe strada asta”, s-a plâns Elena Dumitru, o localnică afectată de apa revărsată.
Timp de o oră, traficul din oraş a fost paralizat din cauza străzilor acoperite de ape după ce sistemul de canalizare nu a mai făcut faţă potopului. Şi iluminatul stradal din centrul oraşului şi cartierele Nord şi Vest a fost întrerupt timp de două ore. (Marius Nica) 60 de gospodării pline cu mâl
În judeţul Vâlcea, grindina şi ploile torenţiale au produs pagube importante în comunele Vaideeni şi Slătioara. La Vaideeni, cantitatea de precipitaţii a fost de 50 de litri pe metrul pătrat, iar viiturile de pe versanţi au blocat cu buşteni şi gunoaie valea pârâului Boşiţa, care trece chiar prin centrul comunei. Puhoiul de apă a rupt asfaltul de pe DJ 665 şi a inundat curţile oamenilor.
„A venit cu furie şi a făcut una cu pământul mobila, apartura electrocasnică, covoare, tot. Abia am reuşit să ne salvăm copii. Mâlul are o jumătatae de metru în case şi aproape un metru în beciuri “, povesteşte un localnic din Vaideeni.
În comuna Slătioara, un sat întreg nu avea ieri după-amiază curent electric şi nici apă potabilă, iar peste peste 60 de gospodării erau pline cu mâl şi au acoperişurile distruse de grindină.
„Un sfert de oră a plouat cu bucăţi de gheaţă mari cât oul de porumbel. A distrus totul, n-a rămas nimic”, povesteşte tanti Marioara din satul Milostea, comuna Slătioara. (Nicoleta Ene)
Terenuri agricole distruse
În Olt, cele mai afectate de furtuna de aseară au fost localităţile din sudul judeţului. Astăzi la prânz, locuitorii din oraşul Corabia şi din 13 comune din judeţ nu aveau încă energie electrică.
Pompierii militari au intervenit în această dimineaţă pentru evacuarea apei, care a inundat mai multe gospodării din comunele Potelu, Ianca, Corabia, şi Balş, dar şi pentru degajarea pomilor căzuţi pe carosabil pe DN 54 şi DN 54A.
Vântul puternic a distrus acoperişurile a sute de case şi 50 de solarii, iar 600 de hectare teren agricol au fost compromise de ploia torenţială. (Mugurel Manea)
În judeţul Tulcea, furtuna de aseară a afectat biserica din localitatea Turcuoaia, a cărei turle au luat foc după ce a fost lăcaşul de cult a fost lovit de un fulger. Incendiul a fost stins de pompieri după câteva ore. Focul a istrus în totalitate turlele şi a distrus parţial fresca din interior. (Adi Tudor)
Avertizare de inundaţii
Specialiştii Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), au emis o nouă atenţionare de cod galben, valabilă până astăzi la ora 17.00. Potrivit INHGA, din cauza precipitaţiilor abundente este de aşteptat ca debitele apelor să crească peste cotele de atenţie.
Printre judeţele „vizate” se numără: Bistriţa-Năsăud, Hunedoara, Arad, Alba, Timiş, Caraş-Severin, Gorj, Vâlcea, Sibiu, Braşov, Covasna, Harghita, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Buzău, Vrancea, Bacău, Neamţ, Suceava şi Botoşani.
ŞTIRE ACTUALIZATĂ LA ORA 14:35. Dacă aţi surprins efectele furtunii de aseară, trimiteţi imagini la adresa: online@evz.ro.