Evenimentul Zilei > Actualitate > România primește ajutor medical de la statele UE. Trei pacienți COVID vor fi transferați în Polonia
România primește ajutor medical de la statele UE. Trei pacienți COVID vor fi transferați în Polonia

România primește ajutor medical de la statele UE. Trei pacienți COVID vor fi transferați în Polonia

Trei pacienți bolnavi de COVID-19, aflați în stare critică, vor fi transportați cu o aeronavă a MinisteruluI Apărării, în Polonia.

Ministerul Sănătății a anunțat că, în cursul zilei de joi, trei pacienţi infectaţi cu SARS-CoV-2, aflaţi în stare dificilă, dar stabilă, vor fi transferați către spitale din Polonia. Este vorba, conform unui comunicat de presă, de pacienți care au internaţi în unităţi de primiri urgenţe din Bucureşti. Aceștia au fost stabilizați, intubați, dar necesită asistenţă medicală de specialitate într-o secţie de anestezie-terapie intensivă.

„În cursul zilei de astăzi, 21 octombrie 2021, un număr de 3 pacienți infectați cu SARS-Cov-2, aflați în stare critică sunt transferați în Polonia, la Łódź. Este vorba despre pacienți care au fost internați în unități de primiri urgențe din București, aflați în stare stabilă, transportabili, intubați și care necesită asistență medicală de specialitate într-o secție de anestezie-terapie intensivă”, se arată în comunicatul MinisteruluI Sănătății.

În legătură cu acest transfer, ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila, a precizat că în România se vor face eforturi pentru a trata pacienții bolnavi de COVID. Iar în cazul în care acest lucru nu va fi posibil, se va recurge la transferul către alte unități medicale, din statele vecine.

„Mulţumim colegilor noştri din Polonia pentru sprijin şi promptitudine. În aceste zile foarte grele, continuăm eforturile pentru a găsi soluţii în vederea aprovizionării spitalelor cu medicamentele necesare şi pentru acordarea asistenţei medicale pacienţilor care au nevoie, inclusiv prin transfer în afara graniţelor”, a declarat Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătăţii, citat în comunicat.

Statele europene s-au oferit să ajute România

Luni, preşedintele Klaus Iohannis a participat la o întâlnire în format videoconferinţă cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, cu preşedintele Republicii Lituania şi premierii din Polonia, Slovacia şi Slovenia. Astfel, discuția a urmărit pregătirea reuniunii Consiliului European din 21 – 22 octombrie de la Bruxelles. În cadrul acestei întruniri, liderii europeni şi-au exprimat disponibilitatea de sprijin pentru ţara noastră, se menționează în comunicatul Ministerului Sănătății.

În urma acestei întâlniri online, în data de 19 octombrie, ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila, a avut o discuţie similară cu omologul polon, Adam Niedzielski. Acesta din urmă a luat în considerare posibilitatea de a acorda ajutor medical României.