Evenimentul Zilei > Social > România, prima țară din Europa care aclimatizează o plantă asiatică. E cea mai folosită în bucătăria coreeană
România, prima țară din Europa care aclimatizează o plantă asiatică. E cea mai folosită în bucătăria coreeană

România, prima țară din Europa care aclimatizează o plantă asiatică. E cea mai folosită în bucătăria coreeană

Horticultorii români au aclimatizat o plantă despre care cred că va face furori pe piața românească. Este vorba despre urzica de Coreea.

Această plantă se găsește în prezent doar la Stațiunea de cercetare legumicolă din Buzău. Este vorba despre urzica de Coreea, pe numele științific Perilla Frutescens. Are multiple proprităţi farmaceutice dar este folosită și în fabricarea parfumurilor sau a lumânărilor.

În țările asiatice planta este folosită în general ca plantă alimentară, aromatică, potrivit Adevărul.ro. Iar acum, după ce va fi aclimatizată, are toate șansele să intre și pe lista verdețurilor preferate de gospodinele din România.

Planta se cultivă pe scară largă în Coreea de Sud. Cercetătorul Costel Vânătorul de la Stațiunea de cercetare legumicolă din Buzău spune că în Europa încă nu este cultivată și ”putem spune că la noi sunt primele creaţii aclimatizate şi ameliorate pe bătrânul continent”. Expertul consideră că urzica de Coreea s-a adaptat foarte bine climei noastre și nu necesită cerințe speciale.

Urzica din Coreea creşte în formă de tufă. Aceata poate fi consumată în stare crudă, dar şi procesată la temperaturi mari. Recomandate pentru consum în alimentaţie sunt în special frunzele, mari, cărnoase şi închise la culoare. Planta este bună în salate dar ar putea fi folosită cu succes şi la prepararea tradiţionalelor sarmale româneşti, cărora le-ar da o aromă specială, cred sepcialiștii în horticultură.

Aroma nu seamănă cu a niciunei plante din România.

Proprietăți farmaceutice

Dar această urzică mai este folositoare și apicultorilor, ea secretând nectar şi polen pentru albine. ”E o plantă, spunem noi, valoroasă, care s-a adaptat foarte bine”, spune cercetătorul buzoian.

Specialiştii o recomandă şi pentru multiplele sale proprităţi farmaceutice dar şi pentru rolul ei în fabricarea parfumurilor sau a lumânărilor.  Această urzică este considerată cea mai puternică plantă antihistaminică, antialergică

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: