La Clinica ORL din Cluj Napoca, există o cameră de gardă unde medicii ar trebui să consulte gratuit, 24 de ore din 24, pacienții care se prezintă cu probleme de nas, gât sau urechi.
Încă de la intrare, o infirmieră îți atrage atenția că dacă ai dopuri în urechi nu ai ce căuta la camera de gardă, chiar dacă te dor urechile de nu mai poți. Un bărbat de vreo 40 de ani care abia aude, îi spune infirmierei să repete. Plictisit și preocupat să împingă un scaun cu rotile, angajatul Clinicii ORL, care ar trebuie să fie amabil, te îndeamnă să citești anunțul de pe ușă. ”Consultațiile medicale se plătesc - taxă de 50 de lei - în următoarele situații: nu întrunesc condițiile de urgență din lista anexată; - fără bilet de trimitere de la medicul de familie, cu excepția urgențelor regăsite în lista anexată”, scrie în anunțul lipit pe ușa camerei de gardă.
După o scurtă așteptare, ești poftit în cabinetul în care se află doi medici, două femei care par cumsecade, dar care încep cu aceeași ”placă” a dopurilor din urechi și a taxei de 50 de lei. ”Doamnă eu nu am dopuri în urechi. Pe mine mă doare o ureche”, spune pacientul. ”Și dopurile în urechi pot să te doară. Vin mulți cu dopuri în urechi și aceste consultații nu se decontează. Dacă aveți dopuri atunci trebuie să plătiți 50 de lei”, spune medicul, parcă, pentru a se apăra de penibilul situație.
Consultația începe iar concluzia medicului este ”otită”. ”De data asta ați scăpat fără să plătiți. Otita este pe lista de urgență. Eu nu vreau să aduc bani de acasă pentru niciun pacient sau pentru consultații nedecontate. Am destui colegi medici care au adus bani de acasă pentru că au prescris rețete sau au făcut consultații”, spune medicul ORL Mirela Stamate.