Europol a anunțat că au fost confiscate servere în Olanda, Canada şi Statele Unite şi materiale digitale în România, Bulgaria, Franţa, Belgia şi Marea Britanie. Acțiunea polițiilor europene a fost menită să anihileze instrumentele de propagandă ale grupării teroriste Stat Islamic.

În plus, specialiştii în domeniul cibernetic din mai multe ţări au atacat site-urile de propagandă, posturile de radio şi agenţia de ştiri a jihadiştilor ISIS.

Pe baza informațiilor obținute în urma acestei operaţiunii, membrii organizaţiei Stat Islamic ar putea fi identificaţi mai uşor, mai spune poliția europeană, potrivit Digi24.

Potrivit Europol, peste 1.000 de militanţi din statele membre ale Uniunii Europene luptă pentru organizaţia teroristă Stat Islamic, iar 800 dintre aceştia provin din Balcani.

„Am dat o mare lovitură capacităţilor Statului Islamic de a-şi răspândi propaganda online şi de a radicaliza tinerii din Europa”, a declarat Rob Wainwright, directorul agenţiei europene specializate în lupta împotriva criminalităţii, citat de AFP.

Operaţiunea a fost rezultatul cooperării între poliţiile din SUA şi statele UE. Aceasta s-a desfăşurat miercuri şi joi şi a vizat în mod mai ales agenţia Amaq, folosită de islamiştii radicali pentru a revendica atentate şi a-şi propaga îndemnurile la jihad. Este vorba de ultima etapă a unei campanii lansate în 2015.

„Prin această acţiune de destructurare, vizând marile organe ale Stat Islamic în domeniul media, ca Amaq, dar şi postul de radio al-Bayan, site-urile de ştiri Halumu şi Nashir, capacitatea ISIS de a-şi răspândi şi promova materialul terorist este compromisă”, se mai arată în comunicatul Europol.

Operaţiunea a fost condusă de procurorul federal al Belgiei

Jihadiştii şi-au folosit agenţia Amaq, în 2016, pentru a revendica atentate în Orientul Mijlociu şi în alte părţi ale lumii, inclusiv acte teroriste sângeroase la Paris, Bruxelles, Barcelona şi Berlin.

 

Te-ar putea interesa și: