Editura Evenimentul si Capital

România - ȚARA VOTULUI NEGATIV! Cum a devenit MUIA noua filosofie politică a extremismului. Editorial de Dan Andronic

Autor: | | 17 Comentarii | 15884 Vizualizari

România pare o țară stricată. Violența verbală din politică se împletește cu cea din stradă. Am sentimentul că intrăm într-o perioadă în care realitatea anilor ’20-’30 cu manifestări de tip violent, de tip legionar, va deveni o normă în societate. Acum ele definesc un curent neomarxist, dar izvorul urii rămâne întotdeauna același, indiferent de haina ideologică pe care o îmbracă.

Recent am asistat la vandalizarea casei unui politician. Nu-mi este simpatic Florin Iordache, nici prin prisma partidului pe care-l reprezintă, nici prin atitudinea și pozițiile exprimate, dar nu pot să nu remarc pasivitatea Poliției și entuziamul unor televiziuni de știri în a propaga imaginile. Și să nu constat că ne întoarcem în Istorie, altfel decât prin sărbătorirea Centenarului.

Astfel vedem cum un curent neomarxist, sau progresist cum este cel mai adesea identificat, se propagă în societate. Actualii exponenții politici pot fi găsiți atât în zona USR, cât și în alte partide, dar cel mai adesea sunt uniți de o atitudine de tip internaționalist.

Ce înseamnă internaționalist? Nici aici nu-i nimic nou sub soare și tot la anii ’20-’30 ne întoarcem.

“Internaționalist este acela care, fără rezerve, fără șovăieli, fără condiții, este gata să apere Uniunea Sovietică, pentru că Uniunea Sovietică este baza mișcării revoluționare mondiale, și nu poți să aperi, să faci să meargă înainte această mișcare revoluționară dacă nu aperi Uniunea Sovietică”, spunea Iosif Vissarionovici Stalin.

Dacă înlocuim noțiunea de Uniune Sovietică cu Uniunea Europeană/Stat de Drept, veți obține o frază cu semnificație asemănătoare, la fel de sfărăitoare și goală de conținut, pe care sunt sigur că o regăsiți în discursul zilelor noastre. De la București și Bruxelles.

Internaționalismul secolului XXI este identic cu internaționalismul anilor ’40-’50, derivat din stalinism, numai că lumina nu mai vine de la Răsărit, ci mai de la Apus. O imagine ușor apocaliptică, prin prisma metaforei.

Ce lipsește în această construcție ideologică? Ideea de Țară și Popor, de Istorie și Tradiție, într-un cuvânt individiualitatea. Poate că vi se pare ciudat ca în epoca rețelelor sociale cu miliarde de abonați să mai vorbim despre individualitate, dar abia atunci ne putem considera pierduți ca națiune. Dar poate că acesta este scopul final, nu-i așa?

Cuvintele-cheie ale zilelor noastre erau în ultimii 15 ani derivate din “pedeapsă”, “împotrivă”, “adversar”. Numai că nici asta nu a fost de ajuns. În această idee cineva s-a gândit că nu este suficient, așa că a apăsat pe accelerație.

Astăzi avem la baza discursului public un cuvântul care desemnează actul sexual al felației. Care a trecut din zona peluzelor stadioanelor de fotbal și a cârciumilor de cartier în prim-planul vieții publice. Cu binecuvântarea unui renumit activist ideologic, filosoful Gabriel Liiceanu:

“Înjurătura noastră sună aproape ca o altă abreviere, și este, până la urmă abrevierea aceasta: Manipulare-Uzurpare-Indignare-Exasperare. Eu așa o tălmăcesc", a scris Liiceanu, definind termenul de MUIE.

Nimic neobișnuit, a mai exista un filosof, Nae Ionescu, care a făcut apologia violenței ca mijloc de curățire a societății. Nu atât de grosolan, dar între cei doi este o diferență de clasă.

Nu a fost singurul contemporan entuziast al acestei forme de exprimare.

Primul care a preluat această idee cu nesaț a fost un cunoscut ziarist cu aspect de vampir și discurs de casandră, Cristian Tudor Popescu. Obișnuit să sugă bani și glorie din nenorocirile României, CTP-ul a vrut să-și dovedească erudiția și a scris articolul “MUIE PSD în mai multe limbi”. Cred că poate fi considerată o contribuție originală, măcar din perspectiva adăugării inconștiente a unui cuvânt din aceeași categorie a actului sexual, făcând imaginația tinerilor să o ia razna. Și aici au existat precursori, și îl voi aminti pe Nichifor Crainic.

După "teoreticienii" Gabriel Liiceanu și CTP au apărut și "practicienii". Ați văzut manifestările lor huliganice, nu mai are rost să le menționez.

El este romanul cu cea mai are PENSIE din tara! Suma URIASA pe care o primeste de la stat in fiecare luna

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI