FRUMUSEȚEA ROMÂNCELOR, acum un SECOL. RASA PURĂ, FEMEILE și POLITICA internațională. România, pe locul doi la MISS EUROPA 1930

FRUMUSEȚEA ROMÂNCELOR, acum un SECOL. RASA PURĂ, FEMEILE și POLITICA internațională. România, pe locul doi la MISS EUROPA 1930

Domnişoara Alice Diplarakon, din Grecia, era aleasă, în 1930, la Paris, Miss Europa. Presa vremii o prezenta ca având 18 ani, fiica unui avocat din Sparta, născută în Peleponez, unde s-a păstrat rasa pură.

 

La concursul de frumuseţe, România a fost reprezentată de Zoica Dona, 20 de ani, studentă la ştiinţe politice, fiica generalului Dona. Brună, zveltă şi înaltă, Zoica s-a clasat pe locul secund. A studiat la Facultatea de Drept, iar în paralel lua lecţii la Conservator.

Ne puteți urmări și pe Google News

Miss Franţa era domnişoara Yvette Labrouse, 23 de ani, regina frumuseţii din Lyon, unde conducea o casă de croitorie. Brună.

Austria a fost prezentă la Paris prin Ingeborg Von Grieberger, 18 ani, aleasă la Viena. Fiica unui inginer, iar Iugoslavia de Ştefania Drobnyak, 18 ani, studentă, fiica unui colonel din Belgrad. Miss Bulgaria, Counka Tcoubanova, aleasă la Sofia de revista de artă „Kragosvet”, 18 ani, brună cu ochii negri, a purtat costum popular.

Miss Turcia, Mubedjel Hauoum, 18 ani, era fiica unui părinte dintr-o familie onorabilă, care a şi însoţit-o la Paris, în vederea concursului. Reprezentanta Cehoslovaciei, fata unui director de bancă, a Ungariei a unui ofiţer de marină, a Olandei a unui farmacist.

Miss Rusia, Irene Wentzel, 18 ani, fusese aleasă prin excepţie, avându-se în vedere împrejurările politice, la Paris, de către un juriu compus din artişti ruşi. Miss Germania era brună, înaltă, sportivă, studentă la şcoala de artă a lui Max Rheinhardt, iar belgianca, blondă cu ochii albaştri, era născută la Bruxelles dintr-un tată valon şi mamă flamandă.

Frumuseţea irlandeză se numea Vera Curran, în etate de 22 de ani, din Belfast, iar cea din Iugoslavia, Ştefania Drobnyak, de 18 ani, odrasla unui colonel din Belgrad.

După concurs, reginele frumuseţii au fost invitate să petreacă câteva zile la Cannes, unde, în cinstea lor, au fost organizate o serie de festivităţi.

Concursul Miss Europa a avut prima ediţie în februarie 1929, fiind înfiinţat de jurnalistul francez Maurice de Waleffe care a creat, de asemenea, în 1920,concursul Miss France. Miss Europa a avut loc pentru prima oară la Opera din Paris, cu participante din 18 țări.

Concursul a fost întrerupt de debutul celui de-al doilea război mondial, dar mai târziu a fost reluat de domnul Zeigler de la Moulin Rouge și de Claude Berr.