România, sub spectrul dezastrului. Avem un milion de drogați!

România, sub spectrul dezastrului. Avem un milion de drogați!

Cei mai mulți dintre narcomani sunt tineri, iar majoritatea s-au apucat de droguri atunci când erau elevi de școală. Părinții disperați se plâng că nu există centre de consiliere, în timp ce dealerii vând nestingheriți drogurile în fața blocului, ca pe bomboane.

Statisticile îngrijorătoare din ultimii ani arată o creștere alarmantă a consumului de droguri. Copii și tineri cu vârste cuprinse între 9 și 30 de ani au căzut pradă acestui flagel, în contextul unei lipse de implicare a autorităților. Călărași este unul dintre orașele în care a crescut, extrem de rapid, consumul de etnobotanice și de cannabis, produse care se vând, cu lejeritate pe stradă. Părinții sunt disperați deoarece, în fața acestui flagel, nu găsesc sprijin la Poliție, Protecția Copilului sau la Agenția Națională Antidrog. Programe naționale de combatere și prevenire sunt doar pe hârtie. În realitate, nu se fac, susțin oamenii care au bătut la ușile autorităților.

 

După blocuri și în parcuri

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe malul Borcei, la Călărași, oraș afectat de pesta porcină africană, oamenii discută mai puțin despre „boala porcilor” care le afectează gospodăriile și mai mult de o altă boală, cruntă, cea care le afectează, de câțiva ani încoace, copiii. Consumul de droguri a devenit ceva obișnuit printre adolescenți și tineri care fumează etnobotanice și cannabis prin parcuri și după blocuri, aproape zilnic, sub nasul autorităților. Neputincioși, părinții trag semnale de alarmă și se plâng, în stânga și în dreapta, cerând Poliției sau Direcției pentru Protecția Copilului să se implice. Din păcate, în acest oraș în care, până de curând, se auzea foarte rar de câte un drogat, acum stupefiantele sunt „la modă” iar dealerii le vând, fără menajamente, în fața blocurilor.

 

Părinți disperați

Am mers la pas prin Călărași și am găsit oameni care povestesc cum fumează tinerii „iarbă” sub balcoanele lor, dar am găsit și părinți disperați. Unul dintre aceștia este Vasile Gârgavu, fost triplu campion național la box, un tată al cărui copil a căzut în această patimă, de la vârsta de 11 ani. În disperare de cauză, el s-a adresat Consiliului Județean Călărași, după ce nu a găsit niciun sprijin ca să își poată salva copilul. „De cinci ani, nu există nicio autoritate care să se implice. Centru de Consiliere și Poliția Antidrog sunt doar pe hârtie. Ca mine sunt mulți părinți, unii care se tem să vorbească fiindcă sunt din lumea bună, chiar și din mediul politic. Cred că 70 la sută dintre copii se droghează. E tragic”, ne-a spus, cu amărăciune, fostul campion de box.

Șefii poliției spun că nu e de competența lor

Vasile Gârgavu a povestit că este administratorul unui stand de înghețată, în parcul Dumbrava. Acolo vede, zilnic, copii drogându-se. Și nu numai acolo, spune el. Și în Zona 5 Călărași, în zona „Doi moldoveni”, lângă Biserica „Sf. Petru și Pavel”, dar și pe plaja de pe malul brațului Borcea al Dunării. Tată fiind, el spune că a sesizat, în mai multe rânduri, Poliția Călărași „însă nu am primit niciun răspuns concludent”. I-au spus că nu este de competența lor. „M-am dus la adjunctul comandantului Poliției Municipiului și mi-a reproșat că trebuia să am grijă de el (de fiul său n.r.). Da, dar ce facem cu cei care distribuie drogurile? Că îi văd, zilnic, stand în fața blocului și vând etnobotanice sau ce or mai vinde, ca pe bomboane”, mărturisește Vasile Gârgavu.

 

Nu există un centru de recuperare

S-a adresat și la Centrul Regional de Prevenire Evaluare și Consiliere Antidrog Călărași. De acolo, susține Vasile Gârgavu, i s-a spus să meargă cu fiul său la ședințe de consiliere. A mers, apoi, la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Călărași, împreună cu mai mulți părinți ai căror copii minori au căzut în aceeași capcană a drogurilor. Au rugat să găsească o soluție, să se înființeze un centru special pentru minorii căzuți în aceeași patimă. „Nu am primit niciun răspuns”, a mărturisit tatăl. Bărbatul de 58 de ani este revoltat că agenții de la Poliția Municipiului Călărași trec, zilnic, pe lângă zona „5 Călărași”, locul de unde mai toți localnicii știu că se livrează droguri. „Nu se implică din motive pe care nu le înțelegem. Din contră, ne dă amendă dacă sunăm să sesizăm”, afirmă, grav, Vasile Gârgavu.

 

Toată lumea știe, dar nimeni nu ia măsuri

 

Am ajuns și în locurile în care tinerii se adună să fumeze „iarbă”. În zona „5 Călărași”, spre exemplu, în spatele unor blocuri cu patru etaje, am găsit doi elevi care își fereau privirile de curioși. Așteptau să plecăm. În acel loc, în septembrie 2017, o filmare cu un puști care abia se mai ținea pe picioare după ce fumase cannabis a făcut înconjurul internetului și a revoltat opinia publică din întreaga țară. Culmea, blocurile în cauză sunt la doi pași de Școala Generală nr.5 și de Liceul Agricol, cum îl știu locuitorii, actualul Colegiu Agricol „Sandu Aldea”.

„Găsim chiștoace, găsim seringi…”

Mai mulți locatari pe care i-am întrebat ne-au spus că acolo vin copiii să se drogheze. „De vreo doi ani avem problema asta. Uitați, aici vin. Au cam între 15 și 20 de ani”, ne-a spus domnul Mitică, un locatar în vârstă de 70 de ani. Stă la parter și sub geamul lui se fumează marijuana. „Găsim chiștoace, mai găsim și seringi, câteodată”, spune omul despre fenomenul care a intrat, parcă, în cotidianul locuitorilor din acea zonă.

 

„Ferentari” de Călărași

Locatarii blocului cheamă, frecvent, Poliția. „Mai vine Poliția Locală și îi gonește”, spune domnul Mitică. Apoi ne arată locul din zona „5 Călărași” de unde se aprovizionează tinerii. „Când vin, toți vin de acolo”, și ne indică cu mâna „Centrul dealerilor”. „Este o zonă mai rău famată. Cam ca în Ferentari, la dumneavoastră, în București”, ne spune un localnic.

Despre acel loc, știut de toată lumea, inclusiv de polițiști, Vasile Gârgavu ne-a relatat că este dominat de „un grup de turci”. „S-au mutat acolo de câțiva ani și livrează în tot orașul, în fiecare zi. Toți copii știu și de acolo cumpără. Acum, au cumpărat câteva apartamente și se ceartă între ei care să vândă”, ne-a povestit fostul campion de box. Omul plusează: „Le-am propus celor de la Crimă Organizată să vină și să îi urmărească, să îi filmeze de la mine din casă, că se vede tot. N-au fost de acord. Au zis că, dacă știu, să le spun eu cine sunt”. Spune că, în lipsa unei reacții a polițiștilor, oamenilor le e teamă să și vorbească. „Mie nu mi-e frică de ei când văd că nenorocesc copii. Nu mai fac sport, nu mai învață…Eu cred că se ia șpagă. Nu pot să cred că poliția, comandantul nu știe”, a adăugat Vasile Gârgavu.

 

Adolescenți filmați în scara blocului

Locatarii unuia dintre blocurile din zona „5 Călărași”, loc unde aveam să întâlnim, și noi, doi adolescenți, au filmat, la sfârșitul anului trecut, o scenă halucinantă. În imaginile postate pe blogul jurnalistei Ionela Năstase se văd doi adolescenţi care fumează. La un moment dat, unul dintre băieți încearcă să se ridice, dar abia se mai ținea pe picioare. Celălalt, încercă să îl ajute, dar adolescentului îi este dificil să îşi menţină echilibrul. O zi mai târziu, pe scările aceluiaşi bloc, au fost filmați patru tineri. Printre ei, o fată. Toţi fumează. Din inconştienţă sau curiozitate. Foarte rapid, sunt afectaţi de substanţe şi unii dintre ei parcă sunt în altă lume. În urma apariției imaginilor, polițiștii au precizat că i-au identificat pe tineri. Însă, spun localnicii, de multe ori echipajele de Poliție ocolesc acele zone.

Nu există un program naţional de prevenire

 

Datele oficiale arată că jumătate dintre consumatorii de cannabis din România spun că au început să consume acest drog între 15 şi 24 de ani. În secţiile de urgenţă ajung însă chiar şi adolescenţi de 12 ani în stare gravă din cauza consumului de substanțe periculoase. Pe lângă alcool şi ţigări, mulţi tineri au căzut victime şi drogurilor. 9% dintre elevii chestionaţi au consumat deja stupefiante. Cei mai mulţi, canabis, apoi cunoscutele etnobotanice, ecstasy sau chiar cocaină.

Psihologii spun că situaţia este chiar mai dramatică pentru copiii din familii bune. Asociaţiile de părinţi cer programe mai variate de prevenire şi educare în şcoli şi au reclamat că patronii de localuri care servesc alcool şi ţigări minorilor nu sunt sancţionaţi corespunzător. În context, membrii Romanian Harm Reduction Network atrag atenţia că „în România nu există niciun program naţional de prevenire a consumului de droguri în şcoli, niciun centru de tratament al abuzului şi dependenţei de droguri pentru copii şi adolescenţi finanţat din bani publici, iar locurile pentru tratament adresate persoanelor cu dependenţă de droguri sunt cu mult sub numărul cererilor”.

 

Lovitură grea de la Înalta Curte

Deși consumul de etnobotanice face tot mai multe victime, mai ales în rândul tinerilor, printr-o decizie recentă a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ), consumatorii nu vor mai fi pedepsiți, la fel ca și traficanții. Instanța Supremă a stabilit că pedeapsa cu închisoarea sau amenda penală din legea privind combaterea operațiunilor cu produse precum etnobotanicele nu vizează consumatorul final care își procură produsele cu efecte psihoactive pentru consum propriu.

Astfel, cei care își cumpără etnobotanice pentru a le consuma nu mai pot fi sancționați la fel ca și cei care vând aceste produse. Hotărârea a tras reacții dure din partea magistraților, a medicilor și a psihologilor care susțin că, prin această decizie, riscăm o escaladare a consumului, așa cum s-a întâmplat înainte de 2011, an în care au fost interzise etnobotanicele.

 

Cannabisul și etnobotanicele, în top

Așa cum reiese din datelor oficiale, prezentate în ultimul raport al Agenției Naționale Antidrog (ANA), din 2017, cannabisul continuă să fie cel mai consumat drog în România. Pe poziţia a doua în „topul” celor mai consumate droguri în țara noastră, se situează noile substanţe psihoactive (NSP) - 2,5%, categorie care include drogurile sintetice, precum etnobotanicele. În acelaşi raport este subliniat că etnobotanicele sunt experimentate cu precădere de populaţia tânără, aproape toţi consumatorii (91%) debutând în intervalul de vârstă de 15 - 24 ani.

 

31 de morți și peste 3000 de urgențe medicale

Din raportul Agenției Naționale Antidrog, în anul 2016, au fost declarate 19 cazuri de decese asociate în mod direct consumului de droguri şi 12 cazuri de decese indirect asociate consumului de droguri. La nivel naţional, au fost înregistrate 3.060 cazuri de urgenţe medicale în care a fost semnalat consumul cel puţin al unui drog ilicit (consum singular sau în combinație).

Din totalul cazurilor în care s-a raportat consum exclusiv de droguri ilicite, în 36% a fost menționat consumul de NSP, categorie de stupefiante din care fac parte și etnobotanicele, în 15,8% dintre cazuri a fost consemnat consumul de canabis, iar în 8,2% s-a declarat consum de opiacee (heroină, metadonă sau opiacee generic). Specialiștii au observat menţinerea tendinţei ascendente a urgențelordatorate consumului de NSP și canabis.

 

Consumator: „Poliția știe de cinci ani”

Într-un dialog halucinant cu jurnalista Ionela Năstase, unul dintre tinerii filmați în timp ce fuma în spatele blocului susține că Poliția Călărași „știe de problema asta de cinci ani”. Mai mult, el spune că „Poliția știe foarte bine unde este sursa”. „Ba chiar am auzit din gura unui polițist numele dealarului. Și uite că, de 2 ani de când am auzit asta, nu s-a făcut nimic. Concluzia … Degeaba. Polițiștii știi ce fac? O să îți spun eu .. iau șpagă gramadă și bagă consumatorii la pușcărie și sursa stă liberă”, a adăugat tânărul care a mărturisit că dorește legalizarea cannabisului.

 

Oficial, avem 780.000 de consumatori

Președintele Asociației CIADO, Gigel Lazăr, a declarat că statisticile Agenției Naționale Antidrog cu privire la nivelul de consum din România conțin date eronate, mult sub nivelul real. El susține că este imposibil să fi scăzut prevalența consumului de droguri în România, așa cum se arată în Raportul european privind situaţia drogurilor 2018, în condițiile în care Agenția Națională Antidrog nu are niciun plan de măsuri aprobat la nivel guvernamental din 2017. Gigel Lazăr arată că raportul European se bazează pe date incomplete. „E foarte clar că în ultimii 10 ani a explodat consumul de droguri” susține Lazăr, citat de DCNews, care arată că studiul de la Lisabona nu conține niște date importante, precum comenzile de pe internet, consumul de droguri de la petreceri. Acesta a adăugat că „și chiar și așa, dacă acceptăm rezultatele de anul acesta, o prevalență de 5,8% înseamnă aproximativ un număr de aproximativ 780.000 de români care au consumat cel puțin o dată în viață un drog ceea, ce nu înseamnă puțin”.

 

Drama unui mare boxer: „Copilul meu se droghează de la 11 ani”

Vasile Gârgavu (foto) a fost triplu campion național de box, iar acum își câștigă existența ca și comerciant. Are 58 de ani și un copil din a doua căsătorie. Băiatul are 16 ani și este elev în clasa a IX-a. „Este dureros să îți vezi copilul prins în această patimă a drogurilor și să nu poți face nimic. Este un copil deștept, știe patru limbi străine dar patima asta l-a nenorocit”, ne-a declarat fostul campion. Spune că, de cinci ani, a încercat, prin toate mijloacele pe care le-a aflat, să își salveze fiul. „L-am dus la București, la Spitalul Obregia. Apoi l-am înscris într-un program al unei biserici protestante. Am stat doi ani cu el acolo. Degeaba… Când venea acasă se ducea să își cumpere droguri”, a mărturist Vasile Gârgavu.

Dependența fiului a ajuns atât de atroce încât a început să fure bani și lucruri din casă ca să își cumpere stupefiantele. „La începutul școlii i-am cumpărat haine noi, de firmă, așa cum a vrut. Le-a vândut. Și telefonul maică-sii l-a dus la amanet”, a povestit,cu amărăciune, tatăl disperat.

 

La un pas de tragedie, după blocuri

Cel mai recent incident cauzat de consumul de etnobotanice a avut loc pe 17 septembrie. Într-o curte interioară, din Călărași, între blocuri, au fost găsiți doi elevi drogați, cu vârste de până în 15 ani. Unul dintre adolescenți a fost la un pas de o tragedie după ce s-a prăbușit, inconștient, de pe treptele unuia dintre blocuri. Oamenii au sunat la 112, timp în care tânărul conștient s-a făcut nevăzut, fugind printre blocuri. Cel inconștient ar fi fost resuscitat. I s-a pus mască de oxigen, relatează calarasisud.ro. Reprezentanți ai Inspectoratului Județean de Poliție Călărași au transmis că cei doi tineri sunt cunoscuți drept consumatori de etnobotanice. Dosarul a fost preluat de Serviciul pentru Combaterea Crimei Organizate – Biroul Teritorial Călărași.

 

Poliția tace în mod suspect

În încercarea de a căuta o explicație a lipsei de implicare a autorităților în combaterea consumului de droguri care a luat amploare în Călărași, am solicitat un punct de vedere de la Inspectoratul de Poliție Județean. Din păcate, până la închiderea ediției, nu am primit niciun răspuns.