România, mai aproape de spațiul de liberă circulație. Klaus Iohannis a semnat legea pentru participarea României la Sistemul de Informații Schengen

Schengen. Sursa foto: Arhiva EVZ

Președintele României Klaus Iohannis a semnat decretul de aprobare al Legii privind organizarea şi funcționarea Sistemului Informatic Naţional de Semnalări şi participarea României la Sistemul de Informaţii Schengen.

Legea stabilește măsurile premergătoare, condițiile și procedurile referitoare la introducerea și prelucrarea în Sistemul Informatic Național de Semnalări, denumit in continuare SINS.

SINS conţine semnalări cu privire la persoane sau obiecte, corespunzător tipurilor de semnalări prevăzute de regulamentele europene.

România, cu un pas mai aproape de Schengen

SINS asigură transmiterea semnalărilor de interes Schengen în SIS şi este destinat să asigure posibilitatea pentru autorităţile naţionale competente, ca prin intermediul unei proceduri automate să efectueze tranzacţii cu privire la semnalările pe care le conţine, în scopul îndeplinirii atribuţiilor legale.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Interne, prin Centrul Naţional SIS, este responsabil cu implementarea, funcţionarea, întreţinerea, administrarea, monitorizarea, dezvoltarea şi securitatea N.SIS, cu asigurarea conectării N.SIS la SIS central şi managementul copiei naţionale a bazei de date centrale a SIS, precum şi cu asigurarea accesului autorităţilor naţionale competente la N.SIS.

„Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat luni, 3 aprilie 2023, următoarele decrete:

Decret pentru promulgarea Legii privind organizarea şi funcționarea Sistemului Informatic Naţional de Semnalări şi participarea României la Sistemul de Informaţii Schengen, precum şi pentru modificarea şi completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România (PL-x 706/07.11.2022);

Decret privind promulgarea Legii pentru completarea tabelelor-anexă nr. I şi II la Legea nr. 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri (PL-x 7/01.02.2023)”, potrivit administrației prezidențiale.

Ce este Sistemul Informatic Schengen (SIS)

SIS este o bază de date electronică de interes polițienesc care permite autorităților competente din statele membre să coopereze în vederea menținerii ordinii publice și securității naționale pe teritoriul statelor membre, folosind informații comunicate prin intermediul acestui sistem.

Potrivit legislației de la noi, autoritățile cu atribuții în SIS sunt:

  • Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR)
  • Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră (IGPF)
  • Inspectoratul General al Jandarmeriei Române (IGJR)
  • Inspectoratul General pentru Imigrări (IGI)
  • Biroul SIRENE
  • Direcţia pentru Evidenţa Populaţiei şi Administrarea Bazelor de Date (DEPABD)
  • Direcţia Generală de Paşapoarte (DGP)
  • Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare Vehicule (DRPCIV)
  • Autoritatea Naţională a Vămilor (ANV)
  • Ministerul Afacerilor Externe (MAE)
  • Ministerul de Justiţie (MJ)
  • Ministerul Public (MP), potrivit știripesurse.ro.