Filialele liberale din Transilvania se pregătesc de o migrație către USR, în cazul în care conducerea PNL nu va fi preluată de către tandemul Ludovic Orban - Ilie Bolojan, au relatat pentru EVZ
Liberalii sunt scindaţi în două tabere. Gruparea „Transilvania” l-ar susține în funcția de președinte al partidului pe Ludovic Orban, care și-a anunțat oficial candidatura. Alături de el, ar urma să fie susținut, în funcția de secretar general, edilul Oradei, Ilie Bolojan, care a mai deținut această funcție. Cealaltă tabără este „Cooperativa”, care s-a coagulat în jurul deputatului Mihai Voicu, a fostului senator Teodor Atanasiu, a fostului deputat Dan Motreanu și a secretarului general al PNL, Cristian Bușoi, care a declarat recent că nu exclude o candidatură la șefia partidului. Conflictul se va tranșa la Congresul PNL, în 17 iunie, unde se va alege noua conducere. Surse liberale au dezvăluit, pentru EVZ, că filialele liberale din Ardeal vor migra către USR, în cazul în care tabăra adversă va obține victoria la Congres.
„Vă garantez că vom avea o mare hemoragie”
Primarul din Alba Iulia, Mircea Hava, a declarat, sâmbătă, la realegerea în funcția de președinte al PNL Alba, că „dacă partidul, la nivel central, nu va avea voce, nu va şti ce să spună, eu vă garantez că vom avea o mare hemoragie. Va trebui să avem grijă să nu avem hemoragia aceasta”. El a subliniat că la cârma PNL trebuie să fie oameni care au câștigat voturile electoratului în alegeri. „Acolo, aceasta este marea noastră problemă, acolo trebuie să fie oameni care să aibă voturile dumneavoastră, să aibă forţă, altfel acea cooperativă care lucrează foarte bine, oblăduită de preşedinta noastră interimară, ca să se realeagă ei”, a punctat Hava.
Blat cu PSD
Președintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a afirmat ieri, la ședința PNL Cluj, că există două căi pentru viitorul formațiunii. „una în care cădeţi pradă iluziilor, în care unii sunt pur sânge, dar oricând sunt dispuşi să pactizeze sau să facă blat cu PSD, de se răsucesc Brătienii în mormânt”, iar cealaltă cale este unirea forțelor.
Și deputatul PNL, Cătălin Predoiu, a dat glas acelorași suspiciuni, și anume că anumiți lideri liberali ar putea avea blat cu PSD. „Eu aş cere să ne declarăm toţi liderii afacerile cu PSD, care sunt şi care au. Ar fi interesant. Este normal să vedem de ce contra PSD se ridică atât de puţini lideri. Sunt lideri ai partidului care au uitat de PSD şi nu mă refer doar la centru”, a susținut, tot la ședința PNL Cluj, Predoiu.
PNL, măcinat de sondajele interne
Pentru prima oară de la alegerile parlamentare din decembrie 2016, liberalii au dezvăluit cât au în sondajele de opinie. Liderul interimar al formaţiunii, Raluca Turcan, a spus că partidul are o cotă de încredere de circa 25%, cu un potenţial de creştere până la 35%. „Situaţia nu este atât de dezastruoasă, PSD a câştigat la nivel naţional cu 45%, sunt 55% care nu susţin politica PSD, care resping corupţia, superficialitatea şi aroganţa şi modul dominator al PSD de a face politică. Avem spaţiu, însă ca să îi atragem pe oameni alături de noi, să facem schimbări în interior”, a spus ea. „La alegerile parlamentare am luat 20%, iar în sondaje avem acum 24-25%. Cred că bazinul PNL e în jur de 20% însă ca să ajungem la 30-35% trebuie să venim cu valori care să ne credibilizeze. Trebuie să recuperăm electoratul urban, pe care primarii PNL au simţit că l-au pierdut, s-au dus spre alte curente, spre USR şi alte nebunii. Acei oameni sunt dezorientaţi şi avem datoria să le oferim o alternativă în PNL. Să demonstrăm zi de zi că PNL poate fi o alternativă credibilă la PSD”, a adăugat Turcan.