Aproape 2.300 de gropi de gunoi din România sunt încă neconforme, cu doar două săptămâni înainte de termenul limită stabilit de Comisia Europeană pentru conformarea la normele UE, potrivit unei statistici prezentate astăzi de comisarul general al Gărzii de Mediu, Silvian Ionescu.
"Nu pot să spun dacă scăpăm sau nu de infringement pe această problemă", a spus Ionescu, citat de Mediafax.
El a sugerat că, având în vedere complexitatea procedurilor ce trebuie să fie îndeplinite de la momentul constatării neregulilor până la amenda propriu-zisă, România ar putea scăpa de sancţiunile Comisiei.
Statistica arată că 2.297 de gropi de gunoi, din care aproximativ 50 sunt municipale, nu respectă normele europene în domeniu.
200.000 de euro amendă pe zi
Ionescu a afirmat că, din februarie şi până în prezent, au existat şase comunicări către autorităţile locale din întreaga ţară, ele fiind avertizate asupra termenului limită de închidere a depozitelor neconforme, 16 iulie 2009.
"Ar fi foarte bine pentru buzunarul dumneavoastră şi al nostru, al tuturor, să nu ajungem în situaţia de a fi penalizaţi. Există şanse să scăpăm cum au scăpat şi alte ţări, precum Polonia sau Irlanda, dar nu sunt eu în măsură să fac pronosticuri", a mai spus Ionescu.
Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, a declarat, în urmă cu trei luni, că România nu va putea evita sancţiunile din partea Uniunii Europene pe problema managementului deşeurilor, singura şansă fiind solicitarea unor păsuiri din partea Comisiei.
Nemirschi a mai spus că România ar putea fi amendată cu 200.000 de euro pe zi. Sumele ar urma să fie plătite, potrivit ministrului, de autorităţile locale care nu au fost în stare să-şi rezolve problemele de management al deşeurilor.