Romania isi cheama acasa lucratorii risipiti in lume

Guvernul a decis ieri constituirea unui grup de lucru care sa-i atraga pe "stranieri" acasa.

Premierul Calin Popescu-Tariceanu a decis, in sedinta de guvern de ieri, constituirea unui grup de lucru interministerial, reprezentat la nivel de secretar de stat, care sa aplice un set de masuri pentru revenirea in tara a muncitorilor romani plecati sa lucreze in strainatate.

Guvernul va evalua situatia cetatenilor romani aflati la munca in strainatate, va stabili numarul acestora, structura pe meserii, ocupatii, conditiile de lucru si de cazare, dar si informatii despre angajatori.

De asemenea, se va evalua castigul salarial al romanilor aflati la munca in strainatate, dar si pachetul de beneficii. Dupa ce se va face aceasta analiza, grupul de lucru - care se va constitui in maximum zece zile -, dupa cum a precizat ministrul muncii, Gheorghe Barbu, va reglementa un sistem de stimulare pentru revenirea in tara a muncitorilor romani. 

Salarii mai mari si prime de revenire

Stimularea se va referi in principal la salariile pe care ar trebui sa le primeasca romanii care doresc sa revina acasa, la pachetul de beneficii, transport, prime de instalare, sistem de formare vocationala gratuita pentru muncitori, facilitati de creare de societati de constructii, facilitati de obtinere a atestatelor profesionale pentru cei calificati.

Din grupul de lucru vor face parte reprezentanti de la Ministerul Muncii, cel al Transporturilor, Educatiei, Finantelor, Afacerilor Externe si Administratiei si Internelor, de la Agentia de Strategii Guvernamentale, Institutul National de Statistica. Grupul de lucru va colabora cu reprezentanti ai organizatiilor neguvernamentale, ai patronatelor si ai altor institutii publice sau private cu relevanta in domeniu.

Inainte de a incepe o campanie de informare a celor care sunt dispusi sa revina in tara, pentru a lucra aici, grupul interministerial va face si o analiza privind necesarul de forta de munca din Romania, detaliata pe sectoare. Se va analiza numarul de persoane de care este nevoie, structura pe meserii, conditiile de lucru si salariul aproximativ.