Evenimentul Zilei > Actualitate > România invadată de deșeuri. 100 de tone de gunoaie blocate la graniță. VIDEO
România invadată de deșeuri. 100 de tone de gunoaie blocate la graniță. VIDEO

România invadată de deșeuri. 100 de tone de gunoaie blocate la graniță. VIDEO

Un număr de șase TIR-uri care transporatu deșeuri au fost oprite de Poliția de Frontieră la graniță, într-o acțiune de control.

Poliția de Frontieră a anunțat, într-un comunicat de presă, că șase automarfare care transportau în jur de 100 de tone de deșeuri au fost oprite să intre în România. Acțiunea polițiștilor s-a desfășurat la finalul săptămânii, în punctele de frontieră de la Borș și Vârșand.

„Poliţiştii de frontieră  din cadrul I.T.P.F. Oradea, împreună cu lucrători din cadrul Gărzii de Mediu Arad, nu au permis intrarea în ţară a șase mijloace de transport încărcate cu peste 100.000 de kilograme de deșeuri, constând în textile, plastic, carton și haine  second hand, pentru care șoferii nu au putut prezenta documentele prevăzute de lege necesare transferului unor astfel de materiale”, se arată într-un comunicat de presă al Poliției de frontieră.

Deșeurile proveneau din mai multe state europene

Potrivit sursei citate, cele șase TIR-uri făceau transporturi de materiale textile, plastic, carton și haine second-hand provenite de la companii din Italia, Belgia, Suedia, Germania și Austria. Deșeurile urmau să fie livrate unor societăți comerciale din România.

„În data de 18.06.2021 și 19.06.2021, poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei  Borș și Vărșand au efectuat, pe sensul de intrare în ţară, controlul specific asupra a șase automarfare, conduse de cetăţeni români. Aceștia transportau, conform documentelor de însoțire a mărfii textile, plastic, carton și haine second hand de la diferite societăți comerciale din Italia, Belgia, Suedia, Germania și Austria pentru firme din România”, se mai arată în comunicatul de presă al Poliției de Frontieră.

În aceste situații a fost solicitat sprijinul reprezentanţilor Gărzii Naționale de Mediu, iar în urma verificărilor s-a stabilit că deșeurile transportate se aflau într-o stare avansată de degradare. Drept urmare, autoritățile de control au interzis intrarea acestora pe teritoriul României.

„Existând suspiciuni cu privire la legalitatea transporturilor, poliţiştii de frontieră au solicitat sprijin autorizat reprezentanţilor Comisariatului General București și Bihor din cadrul Gărzii Naționale de Mediu.

Autoritățile au fost susținute de Garda de Mediu

În urma verificărilor efectuate, s-a constatat faptul că automarfarele erau încărcate cu textile, plastic, carton și haine second hand într-o stare avansată de degradare, fiind de fapt deşeuri, pentru care șoferii nu au prezentat documentația necesară prevăzută de lege. În total, în cele patru vehicule erau transportate 100.950 de kilograme de deşeuri.

În toate cazurile, autoritățile de control au dispus nepermiterea intrării pe teritoriul României a mărfurilor transportate”, se mai arată în comunicat.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: