Importul de gaze din Rusia va fi redus cu 32% săptămâna viitoare, însă rezervele naţionale pot asigura un consum normal timp de două luni. Gazprom a anunţat, oficial, că livrările de gaze către România vor fi reduse, prin conducta care intră în ţară pe la Isaccea, cu 3,1 milioane de metri cubi pe zi până în 11 ianuarie, de la 7,1 miliarde de metri cubi, cât este normal. Importul prin cealaltă conductă care aduce gaze în ţară, cea de la Medieşul Aurit, nu va fi afectat şi va rămâne de 2,4 milioane metri cubi pe zi, ceea ce înseamnă că livrările de gaze ruseşti vor fi diminuate cu 32% în următoarea săptămână.
„Nu avem absolut niciun fel de problemă din această cauză, întrucât avem rezerve suficiente care să acopere consumul“, a spus, ieri, ministrul economiei, Adriean Videanu. Consum de 58,5 milioane metri cubi pe zi Directorul Dispeceratului de Gaze, Marius Stroia, a precizat că România consumă, în prezent, circa 58,5 milioane metri cubi de gaze pe zi, nivel care nu va creşte cu mai mult de 3-4 milioane metri cubi pe zi săptămâna viitoare, când se termină vacanţa de sărbători. „Din consumul total, 33 de milioane de metri cubi pe zi este producţie internă, iar 19 milioane de metri cubi provin din depozite, de unde am putea extrage 26 milioane metri cubi pe zi. La acestea se adaugă rezerve de 7 milioane metri cubi pe zi din depozitele de înmagazinare (care se extrag în cazuri extreme - n.r.)“, a explicat Stroia. Măsuri la vreme de criză
De altfel, planul pentru situaţii de urgenţă în aprovizionarea cu gaze în sezonul rece, pregătit de autorităţi în această toamnă, prevede că volumul de gaze suplimentare cu care se poate echilibra sistemul naţional este de 19,3 milioane metri cubi pe zi, prin închiderea unor combinate, utilizarea altor combustibili şi majorarea extracţiilor de gaze din depozite.
Cum importurile nu ar depăşi, într-o situaţie normală, 11 miliarde de metri cubi pe zi în acest sezon, cantitatea prevăzută în planul pentru situaţii de urgenţă ar putea acoperi întreaga cantitate de gaze importată. Nu mai mult de 60 de zile, însă, după cum prevede planul pentru situaţii extreme, şi numai dacă temperaturile nu scad drastic în următoarea perioadă. Doljchim se închide temporar de mâine Unul din cazurile care ar duce la declanşarea stării de urgenţă este reducerea importurilor cu 20%, condiţie deja îndeplinită, deşi Videanu a susţinut cu tărie că nu se impune acest lucru. De asemenea, printre măsurile obligatorii din planul pentru situaţii de criză se numără închiderea temporară a combinatului chimic Doljchim, mare consumator de gaze, deţinut de Petrom.
„Petrom ne-a comunicat că închide de luni Doljchim, ceea ce însemnă o cantitate suplimentară de gaze de 1,2 milioane metri cubi pe zi“, a mai spus Videanu. Acesta a subliniat însă că Petrom a luat această decizie fără vreo legătură cu situaţia importurilor de gaze, ci din raţiuni economice, în contextul în care toate combinatele chimice se confruntă cu probleme în această perioadă de criză. PRECEDENT Populaţia, prioritate absolută > Situaţia de urgenţă se poate declanşa în cazul în care temperaturile coboară drastic pentru o perioadă lungă de timp sau dacă livrările de gaze se reduc din cauza unei defecţiuni tehnice sau a diminuării importurilor cu mai mult de 20%. Conform Legii privind măsurile pentru siguranţa aprovizionării cu gaze naturale, consumul va fi asigurat, obligatoriu, în această ordine, pentru consumatorii casnici, pentru instituţiile care asigură serviciile medicale, asistenţă socială, îngrijirea copiilor, persoanelor vârstnice sau a celor cu diferite grade de handicap, precum şi în şcoli. > În iarna 2005-2006, când a avut loc un conflict similar între Rusia şi Ucraina, temperaturile foarte scăzute au determinat autorităţile să reducă livrările pentru consumatorii care aveau posibilitatea de a utiliza alţi combustibili.