Evenimentul Zilei > International > România, încolțită în Marea Neagră! Putin vine cu aliații ex-sovietici și „Frăția slavă”
România, încolțită în Marea Neagră! Putin vine cu aliații ex-sovietici și „Frăția slavă”

România, încolțită în Marea Neagră! Putin vine cu aliații ex-sovietici și „Frăția slavă”

Rusia și-a multiplicat toamna aceasta numărul exercițiilor militare, manevre care au început luni și la care participă 80.000 de militari.

Totuși, cu toată forța distrugătoare afișată, aceste exerciţii sunt mult mai modeste în comparaţie cu manevre similare din 2019, la care au participat 128.000 de militari în centrul ţării, sau cu mobilizarea unor efective de 300.000 de militari în Extremul Orient în 2018.

Belarusul este un participant obişnuit al exerciţiilor ruse.

Anul acesta, înlănţuirea de manevre  vine în sprijinul preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, confruntat cu o mişcare de protest fără precedent care contestă realegerea sa considerată frauduloasă la 9 august.

„Caucaz-2020” se desfăşoară în paralel cu manevrele ruso-belaruse „Frăţia slavă”, la care au fost mobilizaţi circa 900 de soldaţi ruşi.

Marți, două bombardiere rusești Tu-160 au survolat zona de manevre, în apropiere de orașul Brest, aflat lângă frontier dintre Belarus și Polonia.

O acțiune care, în contextul actual, are un simbol aparte: președintele bielorus Alexandr Lukașenko a afirmat că manifestaţiile de protest din țara sa sunt orchestrate de vecinii săi polonezi şi baltici.

Ucraina se simte amenințată

Alte exerciţii au fost deja anunţate pentru luna octombrie în Belarus, în cadrul Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), dominată de Rusia şi care grupează foste republici sovietice.

Însă pentru Ucraina, teatrul unui conflict de durată în estul țării, care este alimentat de sprijinul acordat de Rusia rebelilor separatist din Donbas, aceste manevre militare reprezintă o amenințare, cu atât mai mult pe țărmul Mării Negre.

„Ministrul ucrainean al Apărării a subliniat că exerciţiile militare internaţionale ale Rusiei constituie o ameninţare. Unităţile militare prezente care participă la manevre ar putea fi utilizate pentru a provoca escaladări şi a ameninţa stabilitatea în regiunea Mării Negre”, a comunicat ministerul.

Flotele ucraineană şi rusă au avut deja ciocniri în zonă după anexarea Crimeei în 2014, iar patrule ale NATO sunt în apele Mării Negre.

Pe fondul unor relații cu Occidentul deteriorare (spionaj, acuzații de ingerință, recenta otrăvire a opozantului Alexei Navalnîi), Rusia susține că organizează aceste exerciţii dintr-o perspectivă „pur defensive” şi împotriva unui inamic „ipotetic”.

Evident, ele sunt un prilej pentru Vladimir Putin de a-și demonstra puterea militară, pe fondul unui costisitor plan de modernizare a forțelor armate.

Potrivit lui Vasili Kaşin, una din armele cu care se laudă Putin ar fi racheta hipersonică Kinjal, ar putea fi prezentată în cadrul exerciţiilor „Caucaz-2020”, la fel ca avioane de luptă de generaţia a cincea Su-57.

PAGINA ANTERIOARA