Evenimentul Zilei > Actualitate > România, în TOPUL MAȘINILOR FURATE din Europa. Traficul ILEGAL a crescut cu 70 la sută
România, în TOPUL MAȘINILOR FURATE din Europa. Traficul ILEGAL a crescut cu 70 la sută

România, în TOPUL MAȘINILOR FURATE din Europa. Traficul ILEGAL a crescut cu 70 la sută

România a înregistrat o creștere cu 70 la sută a traficului cu mașini furate, în anul 2018. O analiză a Poliției de Frontieră arată că majoritatea autovehiculelor descoperite la frontiera țării noastre sunt autoturisme de lux, iar rutele folosite de traficanți sunt, în general, orientate dinspre ţările vest europene cu finalitate în ţările est-europene.

Numărul mașinilor furate din străinătate, descoperite în România de polițiștii de frontieră arată o creştere cu peste 70%, în 2018 față de anul precedent. O analiză a Poliției de Frontieră Române arată că, în primele 11 luni ale anului 2018,  în urma acţiunilor desfăşurate în punctele de frontieră şi în zona de competenţă, au fost descoperite 239 autovehicule care figurau ca fiind căutate de autorităţi sau declarate furate în străinătate. Dintre acestea, 196 sunt autoturisme, 27 microbuze, 4 motociclete, 8 automarfare și 4 remorci. Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, când au fost depistate 138 de autovehicule, în acest an s-a  constatat o creştere de peste 70%.

Cele mai multe autovehicule au fost descoperite la frontiera cu Ungaria, la P.T.F. Petea (judeţul Satu Mare), P.T.F. Nădlac II (judeţul Arad) şi P.T.F. Borş (judeţul Bihor). Cazuri semnificative s-au înregistrat şi la frontiera cu R. Moldova, în P.T.F. Albiţa şi P.T.F. Sculeni, precum şi la graniţa cu Bulgaria.

De asemenea, în aceeași perioadă au fost constatate 266 de infracţiuni, persoanele implicate fiind atât cetăţeni români, cât şi albanezi, austrieci, belgieni, bulgari, danezi, francezi, germani, greci, irakieni, iranieni, italieni, moldoveni, polonezi,  sârbi, sloveni, spanioli şi ucraineni.

Pentru identificarea şi indisponibilizarea autoturismelor semnalate ca fiind căutate de autorități sau reclamate ca fiind furate în străinătate, sub supravegherea directă a unităţilor de parchet competente, poliţiştii de frontieră au colaborat cu structurile similare din statele membre UE, realizând un schimb operativ de date şi informaţii, prin intermediul Centrului de Contact de la Oradea şi a punctelor comune de contact, tranamite Poliția de Frontieră.

În majoritatea cazurilor, cei care se aflau la volanul maşinilor respective au declarat, pe timpul cercetărilor, că nu ştiau că autoturismele se află în atenţia autorităţilor ca fiind furate, ei fiind doar „cumpărători de bună credinţă”. Alţii au susţinut că au primit o sumă de bani (în general, de până la 500 euro) pentru a transporta maşina în România şi, la fel, nu cunoşteau că aceasta e furată.

În toate situaţiile, conform legislaţiei, pe numele celor implicaţi în traficul cu maşini furate, au fost întocmite dosare penale, iar autovehiculele în cauză au fost indisponibilizate la sediile structurilor teritoriale ale Politiei de Frontieră.

„Din analizele efectuate la nivelul Poliţiei de Frontieră Române, rezultă că traficul cu autoturisme furate este o activitate ilicită ce aduce beneficii financiare substanţiale persoanelor care au ca preocupări acest tip de fapte infracţionale, acestea fiind bine organizate la nivelul mai multor state. Rutele folosite sunt, în general, orientate dinspre ţările vest europene cu finalitate în ţările est-europene. De asemenea, cazuistica înregistrată arată că cele mai multe maşini indisponibilizate de Poliţia de Frontieră sunt din gama celor de lux”, se arată în analiza polițiștilor de frontieră.

Cazuri semnificative, înregistrate în anul 2018:

În data de 30 martie, în jurul orei 01.00, la Punctul de Trecere a Frontierei Petea, jud. Satu Mare, polițiștii de frontieră sătmăreni au depistat un autoturism marca Land Rover, în valoare de peste 58.800 euro, ce fusese declarat ca fiind furat din Marea Britanie. Mașina era condusă de un cetățean român, în vârstă de 33 de ani, domiciliat pe raza județul Maramureș.

În data de 05.06.2018, la Punctul de Trecere a Frontierei Ostrov, județul Constanța, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă – P.T.F. Ostrov au depistat şi indisponibilizat un autoturism marca BMW, model X6, în valoare de aproximativ 50.000 euro, condus de un cetățean român, ce figura ca fiind furat din Marea Britanie.

În data de 5 octombrie 2018, în P.T.F. Siret, polițiștii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Siret – I.T.P.F. Sighetu Marmației au depistat un cetăţean polonez care conducea un autoturism marca Audi Q7, în valoare de peste 60.200 de euro, care figura ca fiind căutat de autoritățile din Polonia.

În toate cazurile au fost aplicate măsurile prevăzute de lege, autovehiculele au fost indisponibilizate la sediile Politiei de Frontiera, iar fată de persoanele implicate au fost demarate cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tăinuire.

 

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: