Pe fondul unor rezultate excelente realizate de agricultura românească, economia ţării noastre a înregistrat o creştere de 4,4% în trimestrul al treilea al acestui an, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor primite de la INS. Oamenii de afaceri atrag însă atenţia că investiţiile trebuie continuate pentru a nu mai fi meteo-dependenţi.
Astfel, în perioada iulie-septembrie, Produsul Intern Brut (PIB) a fost de 154,93 miliarde lei (35,6 miliarde euro). Agricultura, vânatul şi silvicultura, pescuitul şi piscicultura a fost ramura care a înregistrat cea mai mare creştere a activităţii, 22,1%, urmată de construcţii (+6,9%) şi industrie (+5,9%).
Creşteri uşoare ale volumului de activitate s-au mai înregistrat şi în activităţile de comerţ, repararea automobilelor şi articolelor casnice; hoteluri şi restaurante; transporturi şi telecomunicaţii (+1,4%) şi în activităţile financiare, imobiliare, de închirieri şi serviciile pentru întreprinderi (+0,2%).
PIB-ul estimat pentru trimestrul III 2011(date ajustate sezonier) a fost de 143,47 miliarde lei (32,9 miliarde euro), în creştere - în termeni reali - cu 1,8% faţă de trimestrul II 2011. Însă, reducerea volumului de activitate s-a înregistrat în alte activităţi de servicii (-3,1%). Ca o consecinţă a evoluţiei pozitive înregistrate pe ansamblul economiei, s-a majorat volumul impozitelor nete colectate la bugetul de stat cu 1,5%.
A crescut cererea internă
Din punctul de vedere al utilizării Produsului Intern Brut, în trimestrul al treilea din 2011, cererea internă a crescut cu 5,1%, comparativ cu acelaşi trimestru din anul 2010. Consumul final total s-a majorat cu 2,8%, ca urmare a creşterii volumului cheltuielilor pentru consumul final al gospodăriilor populaţiei cu 3,6%. Cheltuiala pentru consum final a administraţiilor publice s-a redus cu 0,5%.
Un efect negativ asupra PIB l-a avut, în continuare, evoluţia exportului net ca urmare a creşterii mai accentuate a volumului importurilor de bunuri şi servicii (+10,5%) comparativ cu cea a volumului exporturilor (+8,9%).
PIB-ul a crescut cu 2,7% în 2011
Pentru primele nouă luni ale acestui an, PIB-ul estimat a fost de 388,65 miliarde lei (89,31 miliarde euro), în creştere - în termeni reali - cu 2,7% faţă de aceeaşi perioadă din 2010.
Creşterea a fost determinată, în mod semnificativ, de majorarea volumului de activitate din agricultură, vânat şi silvicultură, pescuit şi piscicultură (+16,4%) şi industrie (+6,8%). Creşteri relativ mai reduse ale volumului de activitate s-au înregistrat în construcţii (+1,8%) şi comerţ, repararea automobilelor şi articolelor casnice; hoteluri şi restaurante; transporturi şi telecomunicaţii (+1,1%).
Reducerea cheltuielii pentru consum final a administraţiilor publice (-3,7%) a fost compensată de majorarea cheltuielii pentru consum final a gospodăriilor populaţiei (+1,0%) astfel încât consumul final total s-a menţinut constant în primele nouă luni ale acestui an, comparativ cu perioada corespunzătoare din anul precedent. Pogonaru: Rezultatele sunt bune, dar rămânem vulnerabili
Rezultatele din trimestrul al treilea sunt foarte bune, dar economia românească rămâne vulnerabilă, potrivit lui Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).
"Trebuie să-i mulţumim lui Dumnezeu pentru rezultatele bune din agricultură. Rămânem însă o ţară meteo-dependentă şi asta este un lucru rău", a afirmat acesta.
Pogonaru atrage atenţia că trebuie continuate investiţiile în agricultură dacă vrem ca acest sector să nu mai fie atât de dependent de de starea vremii. În plus, acesta avertizează asupra unei alte vulnerabilităţi a economiei, şi anume dependenţa de exporturi pe fondul lipsei unei pieţe interne mature şi a unor investiţii importante din domeniul public.
În ultimul trimestru al acestui an, Pogonaru speră la o evoluţie bună a investiţiilor din domeniul public. "Va exista o creştere economică şi pe ultimele trei luni, dar în mod cert mai mică decât cea din trimestrul al treilea", a afirmat preşedintele AOAR.