România, în fața unei noi dileme: De ce nu renunță la ora de iarnă. „Economic, ce luăm pe mere dăm pe pere”

România, în fața unei noi dileme: De ce nu renunță la ora de iarnă. „Economic, ce luăm pe mere dăm pe pere” sursă: arhivă EvZ

Ziua de duminică, 31 octombrie, este cea mai lungă zi din an - are 25 de ore, după ce ora 04.00 a devenit ora 03.00. Am dormit cu o oră în plus, însă se va întuneca mai devreme. Fenomenul are mai multe consecințe, atât asupra organismului, cât și a administrației. România ar fi avut posibilitatea să renunțe la acest demers, însă a continuat să funcționeze în baza trecerii la ora de iarnă. Care sunt motivele?

În noaptea de sâmbătă spre duminică, România a trecut la ora de iarnă. Astfel, ora 04.00 a devenit ora 03.00 și am dormit în plus o oră. Dacă mulți se bucură de mai multe ore de odihnă, există și un aspect negativ, anume că se va întuneca mai devreme. Fenomenul vine la pachet cu consecințe importante și asupra organismului.

Cum va reacționa organismul schimbărilor

Astfel, specialiștii din domeniul Sănătății spun că duminică am putea să ne simțim ceva mai anxioși și irascibili. „Trebuie să reținem că pe timpul iernii, fiind mai puțină lumina și mai mult frig, secretăm mai multă melatonină, care este hormonul somnului, care ne induce cumva o stare de somnolență și trebuie să avem acesta igienă mentală și mai ales a somnului.”, a spus psihologul Mihai Copăceanu.

Schimbarea orei ne poate face să ne simțim mai obosiți și duce adesea la creșterea nivelului de stres. De aceea, este recomandat să ne trezim la aceeași oră. Doar așa putem păstra sincronizarea ceasului biologic.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Persoanele vulnerabile pot resimți anumite simptome cum ar fi: iritabilitate, irascibilitate, toleranță scăzută la frustrare, defazarea ritmului somn-veghe, ușoare stări de anxietate, uneori modificări ale dispoziției și uneori scăderea elanului vital”, a explicat medicul primar psihiatru Ciprian Băcilă.

În acest context, cadrele medicale recomandă să facem sport, să petrecem cât mai mult timp în aer liber și, de asemenea, să nu adormim cu ochii la TV sau în telefon. De altfel, nu este o noutate că specialiștii atrag deseori atenția că fanii dispozitivelor electronice ar trebui să întrerupă activitatea pe acestea cel puțin cu o oră înainte să adoarmă, timp în care ar putea lectura o carte.

România a refuzat să renunțe la ora de iarnă

Teoretic, acest an ar trebui să fie ultimul în care țările din Europa trec la ora de iarnă. La această situație s-a ajuns după ce oficialii Comisiei Europene (CE) au anunțat că fiecare țară din UE are opțiunea de a renunța la schimbarea orei. Autoritățile naționale au rectificat, însă, decizia.

„România și alte state trebuiau să decidă dacă vor adopta această măsură. România a decis că, deocamdată, să nu adopte această măsură și procesul este blocat în momentul ăsta la nivel european”, a spus europarlamentarul PSD Victor Negrescu.

„Economic, ce luăm pe mere dăm pe pere”

Alegerea schimbării orei sezoniere se referea și la ora de vară, și la ora de iarnă. Practic, Comisia Europeană a oferit statelor membre posibilitatea de a decide singure ce schimbări ale orei le avantajează. În mod normal, din 2021 urma să se renunţe la schimbarea orei de vară şi a orei de iarnă în Uniunea Europeană.

Totuși, din cauza pandemiei de coronavirus, statele UE nu au mai pus în aplicare directiva. În acest context, parlamentarii români elaboraseră chiar și o propunere legislativă pentru a renunța la ora de vară și a păstra numai ora de iarnă. În cele din urmă, altele au fost prioritățile în Parlament, astfel că nu a mai fost luată nicio decizie.

„Economic, ce luăm pe mere dăm pe pere. Energia pe care o salvăm dimineața, o vom consuma seara. Omenirea a ieșit din logică muncii zi-lumină”, a precizat deputatul PSD George Tuta, potrivit stirileprotv, în contextul în care, de-a lungul timpului, au fost invocate avantaje economice dacă trecerea la ora de iarnă continuă să fie sprijinită.