România în beznă. Record istoric la importul de energie

România în beznă. Record istoric la importul de energie Sursa: Arhiva EVZ

Conform datelor Transelectrica, România a importat, joi, peste 2.600 de MW, ceea ce reprezintă un record istoric, pe fondul deconectării automate a unui reactor nuclear de la Cernavodă.

Cel mai mare nivel al importurilor de electricitate a fost atins la ora 9:47, respectiv 2.617 MW, foarte aproape de capacitatea maximă de import, 3.000 de MW.

La aceeaşi oră, datele operative ale Transelectrica arată că unitatea 2 a centralei nucleare de la Cernavodă a fost deconectată de la sistemul energetic naţional (SEN).

După acest vârf, importurile au început să scadă uşor şi au ajuns la 2.296 MW la ora 14:40. Consumul era de 7.639 MW, iar producţia internă, de 5.343 MW.

Ne puteți urmări și pe Google News

Nuclearelectrica a anunţat, joi dimineaţa, că unitatea 2 a CNE Cernavodă s-a deconectat automat ca urmare a declanşării întrerupătoarelor de livrare a energiei în SEN. Specialiştii CNE Cernavodă investighează cauza şi susţin că deconectarea automată a unităţii s-a produs în condiţii de siguranţă.

România poate importa energie la o putere de maximum 3.000 MW şi poate exporta până la 2.800 MW

Importul net de energie electrică în 2020 a fost deja mai mare cu 73,9% față de cel din întreg anul 2019, în ciuda reducerii consumului, potrivit datelor anunțate vineri de Institutul Național de Statistică (INS).

Consumul populației a crescut cu 4,3%, dar consumul economiei a scăzut cu 6,3% ca urmare a recesiunii provocate de pandemie. Economia consumă 74,8% din total.

Capacitatea de interconexiune a României cu rețelele vecine a crescut puternic în acest an, și pe sensul de import, și pe cel de export. În cinci ani, ea se va dubla față de nivelul de acum, arată Transelectrica, operatorul de transport și de sistem pentru rețeaua electrică a țării.

România poate deja importa energie la o putere de 3.000 MW și poate exporta 2.800 MW, de la începutul acestui an. O creștere semnificativă față de anul 2000 – circa 2.200 MW pe fiecare sens-  și care va fi dublată, de la nivelurile actuale, în următorii cinci ani.

România conduce clasamentul prețurilor din Uniunea Europeană la energia electrică. Pe 11 octombrie, un nou record la prețul electricității: 1.007,93 lei/MWh, echivalentul a 203,75 euro/MWh – iar scumpirile nu se opresc aici.